Linkovi

Republikanci tvrde da je John Kerry 'liberalni prevrtljivac' (6/3/04) - 2004-03-05


Senator John Kerry gotovo će sigurno biti predsjednički kandidat Demokratske stranke na izborima u studenom. Po mišljenju mnogih stručnjaka ovogodišnja predsjednička izborna kampanja, između predsjednika Georgea Busha i senatora Kerryja, bit će vremenski najduža u povijesti. U političkom smislu Amerika će iz nje izaći vrlo podvojena.

Nakon što je prekinuo svoju izbornu kampanju, senator John Edwards zatražio je od svojih pristaša da podrže njegovog donedavnog protivnika, senatora Kerryja: "Činjenica je da John Kerry ima kvalitete koje su potrebne za predsjednika Sjedinjenih Država. Namjeravam učiniti sve što je u mojoj moći da mu pomognem da postane sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država. Molim vas da mi se u tome pridružite."

Povlačenje Johna Edwardsa praktički je osiguralo nominaciju Johna Kerryja. On će i službeno biti potvrđen kao predsjednički kandidat na konvenciji Demokratske stranke u Bostonu, u srpnju.

Počeo proces odabira dopredsjedničkog kandidata

Istovremeno, kraj nadmetanja među demokratima označava početak osam mjeseci duge kampanje između senatora Kerryja i predsjednika Busha. John Kerry već je započeo s procesom izbora svog dopredsjedničkog kandidata, iako se očekuje da svoju odluku neće objaviti u bliskoj budućnosti.

U svom pobjedničkom govoru prekjučer, senator Kerry je odao priznaje Johnu Edwardsu, nakon što je pobijedio u devet od deset saveznih država u kojima su održani stranački izbori, potpirujući tako spekulacije da bi upravo senator iz North Caroline mogao biti njegov potpredsjednički kandidat.

"Nema dvojbe da je John Edwards vrlo elokventan zastupatelj prioriteta radnih ljudi. On obećava mnogo, kada je u pitanju čelništvo naše stranke u nadolazećim godinama. Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio tijekom ove izborne utrke."

Wayne: Izbori za predsjednika će biti vrlo neizvjesni

Ankete pokazuju da su glasači dali prednost Johnu Kerryju jer ga doživljavaju kao najsnažnijeg izazivača predsjedniku Bushu. Stephen Wayne profesor je na washingtonskom sveučilištu Georgetown. On smatra da su se pristaše Demokratske stranke potpuno ujedinile oko senatora Kerryja, kao najvjerojatnijeg predsjedničkog kandidata: "Senator Kerry je započeo svoju kampanju u boljem položaju u odnosu na ostale kandidate. Kao prvo, zadovoljio je demokrate, jer je, po njihovom uvjerenju, jedino on u stanju pobijediti predsjednika Busha. Kao drugo, ujedinio je stranku. Izgleda da u stranci ne postoji oporba protivljenje njegovoj nominaciji."

Stephen Wayne prognozira da će predsjednik Bush nastojati opisati Johna Kerryja kao odveć liberalnog političara, koji često mijenja stavove o ključnim pitanjima kao što su obrana zemlje i vanjska trgovina. Republikanci će naglasak staviti na dva glavna pitanja - objašnjava Stephen Wayne: "Prvo, na državnu sigurnost te sposobnost Georgea Busha da je pruži. Drugo, tvrdit će da je smanjenje poreza obnovilo ekonomski rast".

Stephen Wayne smatra da će izbori u studenome biti vrlo neizvjesni i da će konačni ishod ovisiti o ishodu izbora u nekoliko saveznih država koja su odlučile i prošle izbore, 2000. godine - West Virginia, Missouri, Ohio i Florida.

XS
SM
MD
LG