Linkovi

Prošlo ljeto u Europi - najvrućije od 1500. godine (5/3/04) - 2004-03-05


Prošlo ljeto u Europi - kada je val vrućine izazvao smrt 21 tisuće ljudi u Francuskoj i drugim zemljama, kao i ogromne požare po čitavom kontinentu - bilo je, kako izgleda, najvrućije od 1500, izvješćuju znanstvenici u najnovijem broju časopisa "Science".

Čitavo posljednje desetljeće, u Europi je vjerojatno bilo toplije od bilo kojeg drugog u zadnjih 500 godina, kažu znanstvenici, te dodaju da je i 20. stoljeće bilo najtoplije od pet zadnjih stoljeća.

Ova je studija najnoviji dokaz trenda rasta temperatura diljem svijeta, poznatog kao globalno zatopljavanje. Studija se ne bavi uzrocima takvog zatopljavanja, ali njezin voditelj vjeruje da je ljudska djelatnost glavni faktor zatopljavanja, te da će se ono nastaviti. Juerg Luterbacher, sa Sveučilišta Bern, u Švicarskoj, kaže da je trend zatopljavanja već dobro poodmakao, te da će se i nastaviti ukoliko se ne poduzmu određeni preventivni koraci.

Po njegovim riječima, teško reći zašto je baš ljeto 2003. bilo toliko vrućije od drugoh godina. Studija jedne skupine znanstvenika, objavljena u časopisu "Nature", u siječnju, kaže da će, do kraja ovog stoljeća, svako drugo ljeto u Europi biti jednako tako vruće - ako ne i vrućije - kao ono 2003. godine.

XS
SM
MD
LG