Linkovi

Njemački katolički biskupi upozoravaju na 'problematičnost' filma Mela Gibsona (5/3/04) - 2004-03-04


Čelnici katoličke crkve u Njemačkoj smatraju da je film Mela Gibsona "Muka Kristova" problematičan te da bi mogao poslužiti u raspirivanju anti-semitizma.

Film koji obiluje scenama nasilja počeo se prikazivati u Sjedinjenim Državama prošli tjedan, uz mnogo sporenja, jer - kako tvrde židovske organizacije - oživljava stoljećima staru objedu da su "za smrt Isusa Krista krivi Židovi".

Kako izvješćuje agencija Reuters, slično misli i vrh katoličke crkve u Njemačkoj. "Upozoravamo da patnje Isusa Krista ne smiju postati instrumentom anti-semitizma" - navodi se o priopćenju njemačke Biskupske konferencije.

"Drastičnim prikazom zvjerstava, film je poruku Biblije znatno reducirao. Što može kod gledatelja koji kršćanstvo ne poznaju dobro, dovesti do zabune i pogrešnih zaključaka. Zbog toga" - navodi se u priopćenju njemačke Biskupske konferencije - "prikazivanje filma trebaju pratiti dodatne informacije."

Židovski čelnici pozvali su Mela Gibsona - australskog glumca i režisera koji je do sada bio najpoznatiji po akcionim projektima - da sudjeluje u debatama koje su bile česte nakon projekcija njegova filma u Americi.

Glavni rabin Izraela zamolio je papu Ivana Pavla drugog da progovori protiv poruke filma, kako se ne bi ugrozio pozitivan razvoj kršćansko-židovskih odnosa, postignut u protekla četiri desetljeća.

Vatikan do sada nije službeno komentirao film "Muka Kristova", koji se u Njemačkoj počinje prikazivati 18. ožujka. Neki kardinali i nadbiskupi su, međutim, u osobno ime izjavili da film ne smatraju anti-semitskim te da im se sviđa.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Vatikan je odbacio stoljećima staru tvrdnju da su Židovi kolektivno odgovorni za smrt Isusa Krista.

Mel Gibson, koji pripada skupini ultra-tradicionalnih katolika koja odbija reforme otpočete Drugim vatikanskim koncilom, odbacuje tvrdnju da je njegov film anti-semitski.

"Muka Kristova" već više od tjedana privlači milijune filmskih gledatelja - većinom evangeličkih protestanata te katolika. Filmski kritičari - pogotovo najvećih, mainstream medija - su, u pravilu, izrekli negativne ocjene. Primjerice, kritičar New York Timesa nazvao je ovaj film "filmom strave i užasa", koji se po svojoj "goloj brutalnosti" može usporediti jedino s filmom Quentina Tarantina "Pulp Fiction".

XS
SM
MD
LG