Linkovi

Frank: 'Hrvatska može biti od ogromne pomoći narodima Iraka i Afganistana' (5/3/04) - 2004-03-04


Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ralph Frank boravio je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tom prigodom susreo se sa županom Krunom Peronjom.

Kao najveće probleme Splitsko-dalmatinske županije župan Peronja vidi u velikoj nezaposlenosti te aktualnim poteškoćama u gospodarenju otpadom. On je istaknuo važnost jačanja malog i srednjeg poduzetništva te usvajanje novih znanja i tehnologija, a u konkretnim projektima američka bi pomoć dobro došla.

Župan Splitsko-dalmatinski uključivanje u borbu protiv globalnog terorizma smatra kao trajno opredjeljenje već sada, prije nego što Hrvatska postane član NATO-a i Europske Unije. “Imamo veliki broj naših građana koji žive u svijetu, u Europi i Americi, velik broj turista posjećuje Republiku Hrvatsku i svaki poremećaj u sadašnjoj sigurnosti ljudi i imovine odrazio bi se na broj turista, što nam je važna gospodarska grana i tu nam trebaju pomoć Europa i svijet i na taj način stvoriti partnere u zajedničkoj borbi protiv globalnog terorizma" - ističe župan splitsko-dalmatinski Kruno Peronja.

Ralph Frank američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj o zajedničkoj borbi protiv globalnog terorizma kaže: “Ima onih koji tvrde ukoliko se Hrvatska priključi izvan hrvatskih granica u borbi protiv terorizma da bi to zapravo pozvalo teroriste u Hrvatsku. I zemlje koje nisu participirale izvan svojih granica bile su cilj terorističkih napada. Hrvatska ne smije razmišljati u tom pravcu, ali na sreću, mislim da je hrvatska Vlada to uvidjela.”

Sjedinjene Američke Države od stjecanja hrvatske neovisnosti uložile su više od 360 milijuna dolara u razvoj Hrvatske. U početku je to bila pomoć, kazao je veleposlanik Frank, na polju infrastrukturnog razvoja, dok je danas pozornost usmjerena ka pomaganju hrvatskog gospodarstva. Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj najavio je mogućnost kreditiranja od strane američke Agencije za razvoj trgovine kako bi se što uspješnije riješilo trajno zbrinjavanje otpada u županiji.

Župan Splitsko-dalmatinski Kruno Peronja informirao je američkog veleposlanika kako u županiji više nema izbjeglica. Župan snažno podržava jamstva hrvatskog premijera glede povratka srpskih izbjeglica i povratka njihove imovine.

Američki veleposlanik Ralph Frank dometnuo je kako se po pitanju izbjeglica treba krenuti s riječi na djela, a pohvalio je i važnu misiju hrvatskih vojnika u Afganistanu. Napominje da narod u Afganistanu treba pomoć u medicinskoj opremi i projektima na razvoju zajednice.

"Hrvatska koja je izašla iz prošlog rata može biti od ogromne pomoći narodu Afganistana u fazi oporavka te zemlje. Narod Iraka također treba pomoć u izgradnji demokracije” - naglasio je Ralph Frank, američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG