Linkovi

Zbog čega su međunarodne misije u Iraku i Afganistanu uspješnije od misije u BiH? (5/3/04) - 2004-03-04


“Međunarodne mirovne misije u Afganistanu i Iraku u godinu ili dvije postigle su znatno više no slične misije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu u sedam ili osam godina" – izjavila je pomoćnica američkog ministra obrane Mira Ricardel. Dugogodišnja vanjskopolitička savjetnica Senatora i bivšeg predsjedničkog kandidata Boba Dolea, Mira Ricardel – nekima poznatija kao Mira Baratta - godinama je pratila ratna zbivanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Misije u Afganistanu i Iraku uspješnije su no one na Balkanu zbog toga što se temelje na ideji “partnerstva i mentorstva između međunarodnih i lokalnih dužnosnika, a ne na odnosu ovisnosti” – koji je očit na Balkanu, gdje često – “vozač koji radi za međunarodnu misiju zarađuje nekoliko puta više od kirurga u lokalnoj bolnici.”

"Od početka misija u Afganistanu i Iraku nastojimo što brže predati odgovornost za sudbinu zemlje narodu koji tamo živi. Rezultati takve strategije očiti su. U manje od godinu dana u Iraku, te dvije i pol godine u Afganistanu, izgrađene su institucije lokalne vlasti za čiju je gradnju na Balkanu trebalo dva puta duže. To naravno ne znači da je zadatak lagan ili da je uspjeh misija u Afganistanu i Iraku osiguran. Međutim, iz prijašnjih se misija može mnogo naučiti, i mi to u Pentagonu i činimo - i na vojnom planu, a i na planu civilne obnove" - izjavila je Mira Ricardel.

'Za razliku od bosanskohercegovačke, aganistanska je vojska ujedinjena i multietnička'

Usporedba je posebno dramatična kada se radi o borbi protiv terorizma. Mira Ricardel, koja je hrvatskog podrijetla, kaže da američki specijalci u Afganistanu djeluju rame uz rame s redovnom afganistanskom vojskom - u potjeri za teroristima al-Qaide i preostalim simpatizerima talibana.

"Prije još samo nekoliko godina, jedinstvena i multietnička afganistanska vojska ne bi se mogla niti zamisliti. Pogotovo, ako se znaju iskustva iz Bosne i Hercegovine, gdje čak i nakon više od osam godina nakon završetka rata postoje dvije entitetske vojske, koje se gotovo uopće nisu reformirale. U Iraku, za manje od godinu dana, stvorena je snaga od 200 tisuća sigurnosnih djelatnika, a počelo se od nule. Radi se o uspjehu kakav prije nije bio zabilježen, niti u jednoj sličnoj međunarodnoj misiji" - tvrdi gospođa Ricardel.

Sličan je napredak ostvaren i na izgradnji iračkih civilnih ustanova, koje će krajem lipnja biti spremne za stupanje na snagu preliminarnog ustavnog dokumenta, koji će otvoriti put tranziciji prema potpunom iračkom suverenitetu – rekla je Mira Ricardel. Naglasila je da činjenica što Iračani uzimaju sudbinu svoje zemlje u svoje ruke smeta teroristima, koji sve češće udaraju upravo na lokalne, iračke ciljeve.

Američka nazočnost - 'neprirodna'

Gospođa Ricardel američku strategiju u vezi obnove ratom opustošenih zemalja objašnjava u svjetlu pogrešaka učinjenih na Balkanu i drugim kriznim područjima: "Dobronamjerni stranci stižu na krizno područje i objave – ‘mi ćemo riješiti vaše probleme’. No svjedoci smo i niza negativnih nus-pojava takvog angažmana međunarodne zajednice. Jedna od njih je osjećaj zavisnosti o međunarodnim organizacijama i međunarodne zajednice. U Afganistanu i Iraku to želimo izbjeći. Naša se logika temelji na ideji da te zemlje pripadaju ljudima koji u njima žive, te da je naša nazočnost – neprirodna i privremena. Nije nam želja da upravljamo njihovom zemljom. Cilj nam nije izgraditi demokratske državne ustanove za Afganistance ili Iračane, već im pomoći da to sami učine."

Mira Ricardel tvrdi da u tome leži značajna razlika između međunarodne misije u Bosni i Hercegovini, i onih u Iraku i Afganistanu. “Naglasak je na partnerstvu s lokalnom vlašću, a ne na nametanju vlastitih rješenja” – izjavila je ova visoka dužnosnica Pentagona.

Mira Ricardel govorila je na skupu koji je u Washingtonu organizirala Švicarska zaklada za međunarodne odnose i Centar za demokratsku kontrolu nad oružanim snagama iz Ženeve.

XS
SM
MD
LG