Linkovi

Promjene na čelu kompanije Disney (4/3/04) - 2004-03-04


Kompanija Disney pokušava riješiti svoje probleme s čelništvom. Naime, nakon više mjeseci pobuna i kritika bivših direktora kompanije, na jučerašnjem sastanku dioničara kompanije, u Philadelphiji, 43 posto dioničara glasalo je protiv prvog čovjeka kompanije, Michaela Eisnera.

Odmah nakon toga, Upravni odbor kompanije razbio je vodeći položaj u dva - glavnog direktora i predsjedatelja. Michael Eisner će obnašati dužnost glavnog direktora, a na mjesto predsjedatelja kompanije izabran je bivši američki senator George Mitchell.

Eisner se našao pod teškim udarom kritika da je pustio da kompanija tone u kreativnom i poslovnom smislu tijekom posljednjih deset godina, da nije skrbio o interesima dioničara, te da je učinio kompaniju Disney ranjivom na nepozvane pokušaje integracije, takozvana 'neprijateljska preuzimanja', poput onog koji je nedavno pokušala kompanija Comcast.

Stručnjaci tvrde da je razdvajanje čelne pozicije najmanji ustupak koji je uprava Disneya mogla učiniti. Mnogi prognoziraju da će Michael Eisner morati napustiti svoj položaj, na kojemu je proveo dvadeset godina.

XS
SM
MD
LG