Linkovi

Turizam cvate na račun istospolnih brakova (4/3/04) - 2004-03-04


U okružju sve veće kontroverze oko zakonitosti istospolnih brakova, turističke agencije od San Francisca, pa do Provincetowna, u Massachusettsu, nadaju se dobroj zaradi na kraju homoseksualne duge.

Od 15-postotnih popusta na šampanjce za parove koji pokažu svoj vjenčani list u trgovini alkoholnim pićima 'Friendly Spirits', u četvrti Castro, pa do čitavog vjenčanog paket-aranžmana za istospolne parove u hotelu Handlery Union Square, biznisi u San Franciscu ostvaruju promet na tri i pol tisuće brakova homoseksualaca i lezbijki, sklopljenih otkako im je gradska uprava počela izdavati vjenčane dozvole, 12. veljače.

No, homoseksualni turizam ne cvate samo u San Franciscu. Segment turističke industrije, specijaliziran za homoseksualne klijente, ostvaruje godišnji promet u visini od 54 milijarde dolara. Dio tog prometa ostvaren je u Kanadi, gdje je pokrajina Ontario ozakonila istospolne brakove u lipnju prošle godine, a pokrajina Britanska Columbija samo mjesec dana kasnije.

Do prosinca, kako je izvijestio Associated Press, u Britanskoj Columbiji bilo je vjenčano 1400 homoseksualnih i lezbijskih parova. Od njih, 766 je došlo iz Sjedinjenih Država, 613 su bili Kanađani, a ostali su došli iz drugih zemalja. Pokrajina Ontario ne vodi sličnu statistiku, ali podaci samo iz Toronta pokazuju da je u tom gradu presudno 'DA' izreklo 14 tisuća 700 parova, od čega 6800 nisu bili Kanađani.

U saveznoj državi Massachusetts, gdje sudska odluka kojom se dozvoljava sklapanje istospolnih brakova stupa na snagu 17. svibnja, gradić Provincetown, u turistički vrlo privlačnom obalnom dijelu te države, Cape Cod, priprema se za navalu. Taj je gradić, kako tvrde tamošnji turistički dužnosnici, prijestolnica vjenčanja u Massachusettsu, ako ne i čitave američke Istočne obale.

Do sada se Provincetown turistički plasirao kao 'populacijski najraznovrsnije malo ribarsko mjesto u svijetu'. No, lokalni biznisi pripremaju specijaliziranu ponudu vjenčanih paket-aranžmana za istospolne parove, a nemali broj poduzetnika već sada nosi ljubičaste majice s natpisom 'Kročimo u eru nove jednakosti'.

XS
SM
MD
LG