Linkovi

Prvih stotinu godina Dr. Seussa (3/3/04) - 2004-03-03


Ovog tjedna stota je godišnjica rođenja jednog od najomiljenijih američkih pisaca za djecu - dr. Seussa, pravim imenom Theodorea Giesela. Njegove maštovite pripovjetke, izrečene poetski i s rimom, kao i jedinstvene ilustracije, i danas milijune djece uvode u čitanje.

Za života, Theodore Giesel je redovito isticao da njegove pripovjetke nisu samo zabavan način uspavljivanja djece ili zanimljive početnice za čitanje. Dobra knjiga za djecu, govorio je, uči dijete kako da odraste u dobru odraslu osobu. A takvih je knjiga on napisao 44; otiskane su ukupno u više od 500 milijuna primjeraka. Ali, premda je teško za povjerovati, njegov prvi pokušaj pisanja dječje knjige zamalo da uopće nije bio objavljen.

Rukopis knjige naslovljene "Kad samo pomislim da sam to vidio u Ulici dudova" odbilo je toliko mnogo izdavača da je gospodin Geisel jednom svom prijatelju rekao da odustaje i da će rukopis spaliti. Na sreću, prijatelj je radio u jednoj izdavačkoj kući i, otada pa do kraja života, Dr. Seuss, kako je bio poznat, nije vratio kući niti jedan svoj rukopis.

Theodore Giesel se rodio 1904. godine, u saveznoj državi Massachusetts, kao dijete njemačkih useljenika. Osim kratkog staža kao crtač stripa, do smrti, 1991. godine, pisao je i ilustrirao dječje knjige. Njegove se pripovjetke odmah prepoznaju: odlikuju ih ritmički jezik, smiješna imena koja se rimuju, te komične ilustracije stvorova svih mogućih veličina i boja.

No, one, uz to, podučavaju lekcije kako da se bude bolja osoba. Motive za potonje Theodore Giesel je nalazio u vlastitim, ponekad bolnim, iskustvima iz djetinjstva. Najbolnija su bila ona kojima je, zajedno s obitelji, bio izložen kao Amerikanac njemačkog podrijetla u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Kao dječačić, trebao je dobiti izviđačku medalju, u gradskoj vijećnici. No, kad je došao Teddy Roosevelt, da preda nagrade, ustanovilo se da je dobitnika sedam, a medalja samo šest. Ted Giesel je bio uredno poslan s pozornice i lišen svoje medalje. Upravo takva sjećanja Dr. Seuss je kasnije htio pretvoriti u pozitivne pouke za djecu o pitanjima poput diskriminacije, očuvanja okoliša, pristojnog ophođenja s drugima i brojnim drugim.

XS
SM
MD
LG