Linkovi

Površina Marsa bila je natopljena vodom (3/3/04) - 2004-03-03


Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, kaže da je jedna od robotičkih sondi na Marsu poslala podatke koji dokazuju da je površina Crvenog planeta nekad bila natopljena vodom, pružajući okoliš povoljan za život. No, ti nalazi ne dokazuju da je na Marsu zaista i postojao život.

Nakon mjesec dana na Marsu, sonda 'Opportunity' otkrila je ono za što je i bila poslana - dokaze da je voda nekada tekla površinom tog planeta u dovoljnim količinama da bi ostavila svoj kemijski trag u stijenju.

Voditelj NASA-inog znanstvenog programa Ed Weiler kaže da detaljna analiza minerala u izloženom dijelu slojevite podloge pokazuje da su oni nastali u vodi: "'Opportunity' je sletio na područje Marsa koje je nekad bilo natopljeno tekućom vodom. Dapače, to je područje moglo nuditi okoliš pogodan za život kroz duži vremenski period. Naš konačan zadatak na Marsu je da odgovorimo na vječno pitanje: je li na tom planetu bilo ili još ima života? Današnji nalazi predstavljaju ogroman korak ka tom odgovoru."

Na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NASA-e, u Washingtonu, znanstvenici misije kazali su da najjači dokaz o tekućoj vodi na površini Marsa predstavlja prisutnost velikih količina soli sumpora, sulfata, u kamenju i stijenju. Neki od tih sulfata nastaju samo u vodenom okružju.

Uz to, znanstvenici ističu da kamenje i stijene imaju pukotine i udubine na mjestima gdje su nastajali kristali koji bi se, potom, otopili u vodi. Majušni okruglasti kamenčići, čije su snimke izazvale veliku pažnju, kako kažu znanstvenici, mogli su nastati na nekoliko načina. Jedan od njih je i taloženje čestica u vodi, unutar šupljikave stijene. Svi ti pojedinačni nalazi ukazuju na negdašnje postojanje vode.

No, kako ističe geolog Steven Squyres, sa sveučilišta Cornell, dokazi o postojanju vode ne kazuju da li se radilo o velikoj vodenoj masi, poput oceana, koja je u međuvremenu isparila, ili je voda jednostavno tekla preko stijena nastalih vulkanskim ili drugim procesima: "Vjerujemo da je na tom dijelu Marsa nekada postojao okoliš pogodan za život. To, međutim, ne znači da je život zaista i postojao. To ne znamo. Ali, znamo da je to, u nekom periodu Marsove prošlosti, bilo mjesto gdje je moglo biti života."

Sonda 'Opportunity', jednako kao i njezina blizanka 'Spirit', koja istražuje područje s druge strane Marsa, nastavit će tragati za daljnjim dokazima o postojanju vode kako bi znanstvenici mogli procijeniti koliko je ona mogla biti rasprostranjena.

XS
SM
MD
LG