Linkovi

'Francuska veza' Johna Kerryja (4/3/04) - 2004-03-03


Vodeći demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry, uvijek se u predizbornoj utrci može osloniti na punu podršku jednog malog mjesta u kojem je kao dijete provodio ljetne praznike. Međutim, to mjesto – St. Briac Sur Mer - ne nalazi se u Sjedinjenim Državama, već na sjeverozapadu Francuske!

St. Briac Sur Mer srednjovjekovno je mjesto na stjenovitoj obali francuske Bretanje. Njegovi stanovnici, poput 29-godišnje Stephanie Lagond, potiho navijaju za senatora Kerrya. Gospođa Lagond se ne slaže s politikom predsjednika Busha, baš poput mnogih drugih Francuza, koji su se protivili ratu u Iraku. Za razliku od predsjednika, kaže naša sugovornica, senator Kerry je simpatičan i "ima veze s Francuskom".

Te se veze uglavnom odnose na St. Briac, mjesto od oko dvije tisuće stanovnika, u kojem je senator Kerry ljetovao kao dijete. Gradonačelnik St. Briaca Brice Lalonde, koji je i bivši ministar za zaštitu okoliša u francuskoj vladi, daljnji mu je rođak i uvjeren je da će John Kerry biti odličan predsjednik.

Inače, dugogodišnji stanovnici St. Briaca dobro se sjećaju djeda i bake današnjeg senatora, koji su punih dvadeset godina dolazili na odmor u njihovo mjesto. Djed senatora Kerrya, James Grant Forbes, bio je uspješan odvjetnik, stručnjak za međunarodno pravo, a njegova supruga Margaret potjecala je iz jedne utjecajne američke obitelji. Njihov dom u St. Briacu uništen je tijekom nacističke okupacije.

Medjutim gospodin Forbes je na istom mjestu podigao novo imanje, na kojem je mladi John Kerry, sin američkog diplomata, provodio ljetne mjesece. Gradonačelnik Lalonde prisjeća se tih dana: "Bio je stariji od mene, pa je organizirao sve naše igre – tenis, vožnje biciklom, pecanje i sve ostalo."

Iako je senator Kerry posljednji put posjetio St. Briac prije dvadeset godina ima jednoglasnu podršku njegovih žitelja. To mu, naravno, neće mnogo pomoći na izborima za američkog predsjednika, ali ukoliko postane predsjednik, to će mnogo značiti stanovnicima ovog živopisnog francuskog mjesta, koji ga smatraju "svojim".

XS
SM
MD
LG