Linkovi

Bivša Zagrepčanka ima glas pri dodjeli Oskara (2/3/04) - 2004-03-02


Preksinoć su u Hollywoodu dodjeljeni Oscari. Dobitnici su poznati, zato sada nudimo malo osobniji pogled na ovu najprestižniju filmsku nagradu. Oscare i ono što im prethodi za Glas Amerike komentira Marija Miletić Dail, američka animatorica rodom iz Zagreba koja već godinama, zajedno sa stotinama drugih kolega iz cijelog svijeta, odlučuje tko će dobiti Oscara.

Marija Miletić Dail je ove godine u kategoriji “najbolji igrani film” glasala za brazilski film “City of God”, dramu o životu pripadnika uličnih bandi u Rio de Janeiru. Zbog čega ne za Oscarima najnagrađivaniji film “Gospodara prstenova – Povratak Kralja”? "Bilo mi je jasno da će Lord of the Rings dobivati na veliko. Ja osobno nisam za to da glasam za film koji će dobiti 11 Oscara. To je meni preočito. Ja sam glasala za “City of God”. Jednostavno nisam htjela ići s masom. Makar, “Lord of the Rings” je jedan fantastičan film. No, ne smije se propustiti “City of God”, taj je film zaista izvanredan, sadržajno a i režijski. Fantastično je bio montiran, obično se to ne primjeti, ali kad je dobra montaža onda to primjetite".

Marija Miletić Dail je postala članicom Američke filmske akademije nakon što je njezin animirani film osvojio nagradu na jednom prestižnom svjetskom festivalu. Danas gospođa Dail ima vlastiti animacijski studij u Los Angelesu. S članstvom u Američkoj filmskoj akademiji dolazi i pravo da se biraju dobitnici Oscara. Mjesecima prije dodjele, članovi Američke filmske akademije upravo su bombardirani promotivnim materijalom raznih distribucijskih kuća, koje žele da njihov film bude najbolje pozicioniran za prestižnu nagradu. Upitali smo gospođu Dail, kako u Hollywoodu to zapravo funkcionira? "Šalju vam pozivnice da dođete pogledati filmove, tu su i večere, nakon kojih se prikazuje film, nastoje vas malo podmititi na način koji tobože nije ilegalan. Oni koji imaju više novca, mogu više toga prirediti, oni koji nemaju, oni ne priređuju ništa. Ali više-manje, članovi Akademije glasaju za ono što oni misle da je najbolje".

Uz brazilski “City of God” – film koji je bio nominira u četiri kategorije, ali nije dobio niti jednog Oscara – Marija Miletić Dail preporuča dramu “Monster”, sa Charlize Theron, koja je dobila Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu, te Disneyev crtani film “Finding Nemo”.

XS
SM
MD
LG