Linkovi

Schwarzenegger  idealni političar za Kaliforniju na početku 21. stoljeća (2/3/04) - 2004-03-02


U Kaliforniji danas ne biraju samo demokrati svog predsjedničkog kandidata. I oni i republikanci idu na birališta, gdje će se izjasniti o prijedlogu svog novog guvernera, Arnolda Schwarzeneggera, o državnim obveznicama u visini od 15 milijardi dolara, kojima bi se ta savezna država spašavala iz svog proračunskog debakla. Upravo to glasovanje, prema pisanju "Christian Science Monitora", pokazuje sve veću političku snagu novog guvernera - u samo nekoliko tjedana, on je svoj prijedlog učinio privlačnim biračima svih političkih opredjeljenja.

Kako piše bostonski list, još od dana Ronalda Reagana, Kalifornija nije vidjela političku snagu koja bi objedinila širok spektar glasača. Reagana se zvalo 'Velikim komunikatorom', zbog sposobnosti da dopre do svakog građana; Schwarzeneggera se, prema Monitoru, mirne duše može zvati 'Velikim motivatorom', koji s jednakim količinama šarma, vještine, optimizma i pragmatizma uspijeva uvjeriti i tvrdoglave zakonodavce i poznato mušićavo i kapriciozno biračko tijelo.

Na mnogo načina, guverner Schwarzenegger se pokazuje idealnim političarom za Kaliforniju na početku 21. stoljeća, piše "Christian Science Monitor". Njegova umjerenost po pitanju društvenih programa i konzervativnost na fiskalnom planu ogledalo su većine ove savezne države. Slava glumačke zvijezde, pak, daje mu javno lice kakvo nema niti jedan drugi političar, uključujući i zakonodavce. Međutim ispitivanja raspoloženja građana pokazuju da je u svojih prvih 100 dana novi guverner najveću političku težinu stekao karakterom, a ne zvjezdanom slavom: 61 posto nedavnih ispitanika vjeruje da guverner postupa onako kako smatra da je ispravno, a samo 20-tak posto smatra da radi ono što smatra popularnim. Sa stranica "New York Timesa", druga tema, ali isti optimistički motiv: u posljednje vrijeme, nije sva pucnjava koja odjekuje Bagdadom neprijateljska, piše izvjestitelj ovog lista iz glavnog iračkog grada. Sve češće, naime, mladi Iračani pucnjavom slave isto ono što i mnogi u drugim zemljama u istim okolnostima - svoja vjenčanja. A, ta vjenčanja sada postaju ono što su si mnogi uvijek željeli - brak iz ljubavi, a ne po direktivi, ili, najčešće, po naputku obitelji, brak s rođakom. Ljubav je stigla i u Irak i to, kako izgleda na velika vrata, piše njujorški list.

XS
SM
MD
LG