Linkovi

Sve manje katoličkih svećenika u SAD (2/3/04) - 2004-03-02


Katoličku crkvu u Sjedinjenim Državama u posljednje vrijeme potresaju skandali oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika. Jedna od posljedica tih skandala je pad broja katoličkih svećenika. O stanju u američkoj Katoličkoj crkvi razgovarali smo s Ruth Wallace, profesoricom sociologije na sveučilištu George Washington.

Profesorica Wallace primjećuje nekoliko trendova koji se pojavljuju u župama diljem Amerike, posebice u onima bez svećenika. "Uveden je novi zakon koji omogućuje biskupima da na čelo župe imenuju i druge osobe osim svećenika, kad postoji nedostatak. Čelnici župa sve češće postaju, primjerice, đakoni i svjetovnjaci. Moje posljednje istraživanje, koje sam obavila u župama koje su vodili oženjeni muškarci, ukazuje na mnogo veću opasnost od zatvaranja župa na čijem su čelu osobe koje nisu svećenici po profesiji".

Na pitanje postoji li veza između manjka svećenika i skandala oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika profesorica Wallace odgovara: "Pad broja svećenika već je postojao, no sigurno je da su vijesti o skandalima samo pogoršale taj trend. Naime, neki su svećenici kao posljedica maknuti s dužnosti, ali primjećujemo i to da je već dulje vrijeme sve manje muškaraca zainteresirano za svećeničku karijeru. Kada obilazim župe, često pitam mlade da li bi željeli otići u svećenike. Uglavnom odgovaraju šutnjom. Obično se tek poneko javi i kaže da bi želio postati svećenik, ali brzo doda da to ipak neće učiniti, jer bi ga to spriječilo u osnivanju obitelji".

Katolička crkva u Sjedinjenim Državama počela se transformirati na lokalnoj razini davno prije nego što su posljednji skandali izbili u javnost, zaključuje Ruth Wallace, profesorica sociologije sa sveučilišta George Washington.

XS
SM
MD
LG