Linkovi

Američke i francuske postrojbe počele na Haitiju s ograničenim ophodnjama (2/3/04) - 2004-03-02


Na Haitiju su američke i francuske postrojbe počele s ograničenim ophodnjama, osiguravajući diplomatske objekte i druge važne lokacije u glavnom gradu Port-au-Princeu. Pobunjenici koji su jučer ušli u grad tvrde da ne traže političku ulogu u zemlji, međutim, nisu pokazali znakove da se namjeravaju razoružati.

Oko 200 američkih marinaca i 150 francuskih vojnika prethodnica su snaga kojima će se tijekom nekoliko sljedećih dana pridružiti još nekoliko tisuća vojnika iz Sjedinjenih Država, Francuske, Kanade i drugih zemalja u regiji. Ujedinjeni narodi su odobrili slanje mirovnih snaga u tu zemlju, nakon odlaska predsjednika Jeana Bertrand Aristidea. Rasprostranjeno nasilje i pljačka su u glavnom gradu popustili. Pobunjenici koji su ušli u grad se ne razoružavaju, iako su obećali da će to učiniti ukoliko Aristide siđe s vlasti.

Zapovjednik pobunjenika Guy Phillipe je izjavio kako njegove snage ne traže ulogu u političkom životu zemlje, međutim, mnogi u srednjem ešalonu zapovjednika, poput Paula Arcelina, kažu da žele da se haićanska vojska ponovno oformi."Ova zemlja definitivno treba vojsku".

Glasnogovornik američkih marinaca je priopćio kako snage Sjedinjenih Država neće dopustiti pobunjenicima da dođu na određene lokacije, kao što je Nacionalna palača, koja je sad pod kontrolom mirovnih snaga.

U međuvremenu viši dužnosnici administracije predsjednika Busha odbacuju navode bivšeg haićanskog predsjednika Aristida da su ga Sjedinjene Države primorale da podnese ostavku. Glasnogovornik Bijele kuće je opisao ovakve tvrdnje kao 'potpunu besmislicu', a državni tajnik Colin Powell ih je nazvao 'apsurdnim'. Ministar obrane Donald Rumsfeld je također odbacio navode koje je bivši haićanski predsjednik iznio jučer za kablovsku televizijsku mrežu CNN.

Južnoafrička Republika je priopćila kako neće biti problema oko davanja političkog azila bivšem haićanskom predsjedniku Aristideu. U Ministarstvu vanjskih poslova su priopćili da zahtjev za azilom još nije primljen, međutim, nekoliko oporbenih stranaka osuđuje ideju da se Aristideu zajamči politički azil u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG