Linkovi

Predloženo 20 milijuna dolara pomoći Hrvatskoj (3/3/04) - 2004-03-02


Na Capitol Hillu - u senatskom Odboru za vanjsku politiku - održana je rasprava o programu američke pomoći inozemstvu. State Department i USAID su – kao predlagači - u programu pomoći predvidili i iznos od oko 20 milijuna dolara za Hrvatsku. Na pocetku rasprave, senator George Alen je rekao da je pomoc koju Sjedinjene Države pružaju zemljama Europe i Euroazije od izuzetnog znacaja za mir i stabilnost u tom dijelu svijeta. Pomoć državama Balkana – dodao je - od velikog je obostranog interesa Washingtona i zemalja jugoistočne Evrope.

Obrazlažući potrebu nastavljanja pomoći zemljama istočne i središnje Europe, te zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, pomoćnica državnog tajnika za tu regiju - Elizabeth Jones - je izvjestila senatore da veliku korist od te pomoći imaju i Sjedinjene Države. “Od 27 tranzicijskih zemalja koje su primale značajnu američku pomoć, 24 pružaju aktivnu podršku operacijama u Iraku i Afganistanu…” – istaknula je gospođa Jones, nabrajajući Albaniju Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, Slovačku, Sloveniju i druge zemlje regije.

Program pomoći istočno-europskim demokracijama – takozvani SEED – u sljedećoj fiskalnoj godini predviđa pomoć Hrvatskoj u visini od 20 milijuna dolara, što je za oko 4,8 milijuna manje nego ove godine, a 10 milijuna manje nego u fiskalnoj 2003.godini. Sredstva iz tog programa namijenjena su projektima tehničke pomoći lokalnim upravama, političkim strankama, sindikatima, medijima i nevladinim institucijama. Program SEED-a za Hrvatsku nastavit će poticati jačanje privatnog sektora tako što će se jačati mala privreda i povećavati zapošljavanje u poljoprivredi – navodi se u obrazloženju Državnog tajništva.

Iako je ranije primala pomoć u iznosu od oko šest milijuna dolara iz Fonda za financiranje stranih oružanih snaga (FMF), te Fonda za međunarodnu vojne obuke u inozemstvu (IMET), Hrvatska u sljedećoj fiskalnoj godini neće dobiti pomoć iz tih fondova ukoliko ne prihvati članak 98 Zakona o zaštiti američkih vojnika. Taj članak predviđa neizručivanje američkih vojnika međunarodnim kaznenim sudovima. Rasprava o vladinom prijedlogu američke pomoći inozemstvu vodi se usporedo u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa.

XS
SM
MD
LG