Linkovi

Rumsfeld o zatvorenicima u Guantanamu (2/3/04) - 2004-03-01


15-to godišnji Muhammed Ismail Agha, zatvorenik u američkoj vojnoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, nedavno je pušten na slobodu i vratio se kući u Pakistan. On se svojedobno borio s talibanima u Pakistanu. Opisujući kako se prema njemu postupalo u Guantanamu, Muhammed je kazao da mu je "zahvaljujući Sjedinjenim Državama na Kubi bilo dobro. Svi su prema njemu bili dobri i omogućili su mu da uči engleski."

U zatočeništvu se još uvijek nalazi više od šest stotina drugih neprijateljskih boraca. 25 posto zatvorenika je iz Saudijske Arabije. Mnogi drugi su iz Afganistana i Pakistana. Većina je uhvaćena tijekom američkih napora da se svrgnu talibanski režim i al-Qaida u Afganistanu.

Među zatočenicima nisu samo borci niskog ranga poput Muhammeda. Tu ima i "važnih operativaca talibana i al-Qaide," rekao je ministar obrane Donald Rumsfeld, dodajući da su neki od njih "možda povezani s prošlim i eventualnim budućim napadima na Sjedinjene Države", te da ima i onih " koji i dalje predano tvrde da će ubijati Amerikance ukoliko budu pušteni na slobodu".

"Vrlo jednostavno, oni su zatvoreni zato što su opasni. Da nisu zatvoreni, ponovno bi se pridružili borbi i nastavili bi ubijati nedužne muškarce, žene i djecu," rekao je.

Zatvorenici u bazi Guantanamo Bay rasvijetlili su načine na koji al-Qaida operira. Oni su pružili informacije o kompanijama, koje al-Qaida koristi kao paravane za svoje aktivnosti, o bankovnim računima, oružju i taktici al-Qaide. No, Sjedinjene Države, kazao je ministar Rumsfeld, "ne žele neprijateljske borce držati u zatočeništvu duže nego što je to apsolutno potrebno."

"Dok nastavljaju sustavno obrađivati zatvorenike, dužnosnici vlade Sjedinjenih Država donosit će odluke na temelju najpouzdanijih informacija do kojih mogu doći. Nekima od zatvorenika sudit će se pred vojnim komisijama za teške zločine, kao što se to uobičajilo u prethodnim ratovima. Neki će biti vraćeni u svoje zemlje, ukoliko te zemlje preuzmu odgovornost za njih," kazao je ministar Rumsfeld.

Zatočenici u Guantanamu, koji više ne predstavljaju nikakvu prijetnju, poput Muhammeda Ismaila Aghe, bit će pušteni na slobodu.

XS
SM
MD
LG