Linkovi

Ključ Bijele kuće - južno od linije Mason - Dixon (1/3/04) - 2004-03-01


Borba za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke možda ulazi u svoju završnu fazu, s obzirom da se bliži tzv. super utorak, kada će deset saveznih država održati svoje stranačke izbore.

Ankete pokazuju da vodeći demokratski kandidat, senator John Kerry vodi u gotovo svih deset država pred svojim glavnim suparnikom, senatorom Johnom Edwardsom. Međutim, senator Edwards nije spreman odustati od utrke. Tijekom nedavne demokratske debate u Los Angelesu, kazao je da ima bolje izglede kod neovisnih glasača od predsjednika Busha: "Moramo motivirati našu stranku i našu glasačku bazu. Svi mi vjerujemo u osnovne demokratske vrijednosti. No pitanje je – kako ćemo privući neovisne glasače?"

Senator Kerry je tijekom debate uglavnom kritizirao predsjednika Busha, a ne senatora Edwardsa. Predsjednik je također počeo koristiti sve oštriju retoriku, optužujući demokrate da samo kritiziraju, a ne predlažu nikakva rješenja za probleme zemlje. "Bijes nije nikakav plan za budućnost Amerike. Mi ćemo se baviti rješavanjem velikih pitanja s optimizmom i odlučnošću. Spremni smo voditi našu zemlju još četiri godine" - izjavio je na jednom nedavnom skupu predsjednik Bush.

Unatoč određenim političkim razilaženjima, demokratski kandidati Kerry i Edwards uglavnom se odnose srdačno, pa se nagađa da bi senator Kerry, ukoliko osvoji demokratsku predsjedničku nominaciju, mogao pozvati senatora Edwardsa da mu bude kandidat za dopredsjednika. Evo što o tome kaže politički stručnjak za sveučilišta Virginije Larry Sabato: "To u nekom pogledu ima smisla, a u drugom nema. Mnogi demokrati su se imali prilike uvjeriti da senator Edwards vodi vrlo dobru predizbornu kampanju i vjeruju da bi im južnjak poput njega odlično došao kao dopredsjednički kandidat."

No, profesor Sabato dodaje da neki demokrati ne vjeruju da bi senator Edwards kao dopredsjednički kandidat znatno pomogao demokratima na Jugu: "John Kerry, kao i mnogi demokratski analitičari, shvaća da John Edwards nije posebno popularan u vlastitoj državi - Sjevernoj Karolini. U ovom trenutku sumnjam da bi kao dopredsjednički kandidat pomogao demokratima čak i tamo. Kako će onda pomoći u drugim južnjačkim državama? Hoće li se uopće moći nositi s predsjednikom Bushom?"

Na prethodnim izborima 2000, demokratski kandidat Al Gore nije pobijedio niti u jednoj južnjačkoj državi, čak ni u svojem Tennesseeju. Senator Edwards tvrdi da bi upravo on trebao dobiti predsjedničku nominaciju, jer niti jedan demokratski kandidat nikada nije ušao u Bijelu kuću ukoliko nije pobijedio u barem pet južnjačkih država.

XS
SM
MD
LG