Linkovi

Oskari kao solidan izvor profita (1/3/04) - 2004-02-29


Godišnja dodjela Oskara u filmskoj je industriji mnogo više od svečanosti posvećene zvijezdama američkog i svjetskog filma. Za neprofitnu američku Filmsku akademiju, koja dodjeljuje Oskare, to je ujedno prilika za prikupljanje sredstava za poslovanje.

Akademija od članarina ubire tek milijun i pol dolara, dok je samo od prošlogodišnje dodjele Oskara zaradila preko 29 milijuna dolara, uglavnom kroz prodaju prava za televizijski prijenos televizijskoj kući ABC. Same karte za svečanu dodjelu, kojih se ukupno izdaje 3.300, nisu po sebi znatan izvor prihoda, jer se kandidatima, voditeljima i drugim gostima Akademije uglavnom dijele besplatno. Filmski studiji kupuju blokove ulaznica za svoje potrebe.

Svečana dodjela Oskara također donosi dobre profite i televizijskoj kući ABC, koja je otkupila prava na televizijski prijenos svečanosti u Sjedinjenim Državama do 2008, te u inozemstvu do 2010. ABC za prikazivanje reklama tijekom svečanosti naplaćuje milijun i pol dolara po 30 sekundi. S obzirom da može prikazati oko 50 poluminutnih reklama, zaradit će oko 75 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG