Linkovi

Američki mališani sve deblji zbog 'nezdravih' reklama (1/3/04) - 2004-02-29


Želite li da vam dijete održi zdravu tjelesnu težinu, isključite televiziju i hranite ga obrocima koje sami pripremate kod kuće – zaključak je koji se može izvesti iz nekoliko upravo objavljenih istraživanja. Već se odavno zna da djeca koja provode sate pred malim ekranom lako "slažu" suvišne kilograme, no, znanstvenici upozoravaju da to nije nužno zbog manjka kretanja, već – zbog reklama koje gledaju.

Prema istraživanju koje je provela neprofitna organizacija Kaiser Family Foundation, prosječni američki mališan godišnje na televiziji vidi oko 40 tisuća reklama, od kojih većina reklamira slatkiše, fast food i pahuljice od žitarica. S druge strane, novo istraživanje Američke udruge psihologa pokazalo je da djeca mlađa od osam godina ne shvaćaju razliku između reklama i stvarnosti. "Deseci mlijardi dolara koje proizvođači hrane troše na reklame za djecu predstavljaju ozbiljnu protutežu roditeljima koji pokušavaju kod djece stvoriti zdrave prehrambene navike," kaže dopredsjednika Kaisera Vicky Rideout.

Zaklada Kaiser stoga predlaže uvođenje ograničenja na reklame usmjerene na djecu. Američka vlada već je uvela ograničenja na broj reklama koje se mogu prikazivati u programima za djecu mlađu od 12 godina, no mnogi tvrde da to nije dovoljno. Vicky Rideout također se zalaže da se djeci ograniči vrijeme koje provode pred malim ekranom. Američka udruga pedijatara preporučuje da se djeci mlađoj od dvije godine uopće ne dozvoli gledanje televizije, te da se starijoj djeci omogući samo sat do dva televizije dnevno.

Sve veći broj predebele djece u Sjedinjenim Državama ozbiljno je zabrinuo američke znanstvenike i javnozdravstvene radnike. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 10 posto djece u vrtiću i 15 posto djece u dobi do 6 do 19 godina je predebelo. Postotak predebelih adolescenata utrostručio se od 1980, a sve je veći i broj djece s dijabetesom i drugim zdravstvenim problemima koje izaziva prekomjerna težina, kao što su visoki krvni tlak idepresija.

XS
SM
MD
LG