Linkovi

Promicanje ljudskih prava (1/3/04) - 2004-02-29


Američko Državno tajništvo upravo je objavilo izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu. Kako je rekao državni tajnik Colin Powell, ovaj dokument služi za svraćanje pažnje javnosti za kršenje – ili napredak u poštivanju – ljudskih prava diljem svijeta.

"Nadamo se da ćemo pomoći u promicanju ciljeva hrabrih muškaraca i žena diljem svijeat koji se bore za ljudska prava i demokratske slobode u svojim zemljama," kazao je gospodin Powell.

U proteklih godinu dana, ostvaren je određeni napredak prema poštivanju ljudskih prava, a postoji nada da će se taj trend i nastaviti. U Afganistanu, nacionalno vijeće Loya Jirga usvojilo je ustav u kojem se jamče osnovne slobode, uključujući i prava žena. U Iraku, međunarodna koalicija eliminirala je tiraniju Saddama Husseina. Sada Iračani uživaju u slobodi govora, okupljanja, vjere i u mnogim drugim pravima. A neki od njih, kao što je Ibrahim Jabar Hassan, učitelj iz Nasirije, koji je već imao priliku glasati na lokalnim izborima. "To nam je bio prvi susret s demokracijom," rekao je gospodin Hassan, koji nestrpljivo očekuje raspisivanje izbora na nacionalnoj razini.

U drugim dijelovima svijeta, situacija je znatno manje obećavajuća, a ponegdje je i vrlo mračna. Komunistička Sjeverna Koreja ima jedan od najnehumanijih režima na svijetu, koji uopće ne poznaje osnovne ljudske slobode i koji održava veliki sustav logora za zatvorenike. U Burmi, u kojoj je poštivanje ljudskih prava izuzetno loše, situacija se prošle godine još pogoršala. Na Kubi, režim Fidela Castra zatvorio je desetke mirnih disidenata. A vlada Zimbabvea nastavila je svoju represivnu kampanju kako bi ostala na vlasti.

U Kini, poštivanje ljudskih prava također se pogoršalo. Kineske vlasti provode uhićenja demokratskih aktivista, radnika koji prosvjeduju, odvjetnika koji brane disidente i ljudi koji žele putem Interneta slobodno izražavati svoja stajališta. Ljudska se prava sve slabije poštuju i u Iranu i Turkmenistanu, te u drugim zemljama.

Da bi se zaustavili ovi trendovi, Sjedinjene Države diljem svijeta podržavaju programe za jačanje vladavine zakona i promicanje neovisnih medija, vjerske slobode i prava manjina i žena. Cilj Sjedinjenih Država je, rekao je predsjednik Bush, "demokratski mir, mir utemeljen na dostojanstvu i pravima svakog muškarca i žene".

XS
SM
MD
LG