Linkovi

Intenziviranje potjere za bin Ladenom (29/2/04) - 2004-02-29


Dnevnik New York Times piše da je predsjednik Bush odobrio planove koji predviđaju intenziviranje potjere za Osamom bin Ladenom, čelnikom terorističke organizacije al-Qaida.

Članak u newyorškom dnevniku navodi izjave viših dužnosnika Bijele kuće i Pentagona koji tvrde da se plan odnosi na činjenicu da američka i pakistanska vojska u ovom trenutku raspolažu vrlo dobrim obavještajnim podacima o kretanju bin Ladena. Također, u pograničnim područjima Pakistana, uz granicu s Afganistanom, popravile su se vremenske prilike, tako da se potjera ubrzala.

New York Times piše da je ekipa američkih komandosa – poznata kao Task Force 121 – u kojoj se nalaze specijalci te pripadnici CIA-e, pojačala napore u hvatanju bin Ladena, nakon što je uhvatila Saddama Husseina. U potjeri sudjeluje i oko 11 tisuća američkih vojnika koji se već nalaze u Afganistanu.

U međuvremenu, Pentagon, kao i pakistanske vlasti obacile su iranska izvješća da je Osama bin Laden već neko vrijeme zarobljen. Iranski radio program na paštunskom jeziku objavio je, naime, da je čelnik al-Qaide zarobljen, no da njegovo hvatanje nije objavljeno zbog toga što Bijela kuća – navodno – "planira upotrijebiti ovaj događaj u izbornoj kampanji, kako bi osigurala reizbor Georgea Busha".

XS
SM
MD
LG