Linkovi

USAID oprema igraonicu u dječjem vrtiću u Komiži (29/2/04) - 2004-02-29


Američka organizacija za međunarodni razvoj, USAID, financirat će humanitarni projekt komiške ženske udruge "Ruke" pod nazivom Mirakul. Tom akcijom opremit će se igraonica u dječjem vrtiću u Komiži na Visu u što će američki donator uložiti šest tisuća dolara.

Donacija komiškom dječjem vrtiću započela je s realizacijom koncem veljače i to posredstvom splitske udruge MI. Komiška gradska uprava za tu će prigodu osigurati potreban građevinski materijal, a roditelji će dobrovoljnim radom dječju igraonicu osmisliti likovno i pedagoški.

Kako je došlo do realizacije projekta za Glas Amerike govori Slobodan Škopelja, koordinator programa iz udruge MI. “Ovaj program u stvari traje već treću godinu pod nazivom 'Što možemo učiniti za svoju zajednicu?' Cilj donatora je bio da davajući financijsku potporu postigne to da male udruge na području čitave Hrvatske kao i lokalne inicijative građana dođu do određenih sredstava. Isto je vrijedilo za ljude koji imaju ideje, ali nemaju mogućnosti da ih sprovedu u djelo.”

Academy for Educational Development američka je nevladina organizacija koja sredstva dobivena od USAID-a usmjerava na druge udruge u Hrvatskoj među kojima je i udruga MI. Udruga MI potom pruža financijsku potporu ostalim udrugama u dalmatinskoj regiji.

Slobodan Škopelja koordinator iz splitske udruge MI opisuje kako djeluje njegova organizacija: "Ono što je najbitnije da je to jedna procedura koja je jako transparentna i koja je izuzetno dobro odrađena pružajući mogućnost udrugama da se osim što dobiju novac nauče i disciplinirano raditi."

U proteklom trogodišnjem ciklusu koji završava u srpnju ove godine Američka organizacija za međunarodni razvoj, USAID, čiji područni ured ima sjedište u Zagrebu, donirala je 1 600 000 dolara za rad 4 regionalne udruge u Hrvatskoj.

Oko 400 tisuća dolara primila je i splitska udruga MI. Udruga MI bavi se uglavnom razvojno socijalnim projektima i programima. Nadaju se da će se njihova uspješna suradnja s USAID-om nastaviti u idućem trogodišnjem razdoblju koji započinje u rujnu ove godine.

U protekle tri godine radilo se na projektima gdje građani preuzimaju aktivno sudjelovanje. U ekološkim akcijama, obnovi društvenih prostorija, zapuštenih zgrada i vrtića. Pozornost je poklonjena djeci s poremećajem u ponašanju, pomagalo se starijim osobama, mentalno retardiranim kao i invalidnim osobama. Pomagalo se ovisnicima u zajednici, a provedene su i aktivnosti na očuvanju zdravlja te kulturne baštine. Jednom riječju - sve u interesu zajednice.

USAID je na području Dalmacije financirao do sada 43 projekta koji su već završeni ili su u tijeku. Slobodan Škopelja iz udruge MI kaže da je upravo 30 posljednjih projekata na ocjeni kod komisije.

“Sve zajedno bit će 45-50 projekata koji će se financirati od strane USAID-a, ali je najbitnije reći da smo mi zaprimili prijave iz 59 gradova i mjesta s područja Dalmacije što je fascinantan podatak kad se vidi koliko tu gradova stvarno ima i koliki je to broj stanovnika. Nema gotovo mjesta koje se nije javilo za ovako nešto i to je najveća vrijednost ovog projekta" - ističe Slobodan Škopelja.

XS
SM
MD
LG