Linkovi

Ekwueme Michael Thelwell: 'Ready for Revolution - Spreman za prevrat' (29/2/04) - 2004-02-28


Borac Američkog pokreta za građanska prava Stokely Carmichael zapamćen je kao karizmatična ali i sporna licnost šezdesetih koja se borila za ukidanje segregacije na američkom Jugu. Premda je bio direktor studentskog Odbora za mirno rješavanje sukoba, tijekom desetljeća pretvarao se u sve militantnijeg zagovornika prava crnaca. Godinu i pol prije smrti 1998. godine, počeo je pisati svoje memoare s dugogodišnjim prijateljem i borcem za građanska prava Ekwuemom Michaelom Thelwellom, koji su objavljeni u kompilaciji pod imenom "Ready for Revolution, Spreman za prevrat: Stokely Carmichael, njegov život i borba".

Posljednjih desetak godina života Stokely Carmichael često bi započeo i okončao telefonski razgovor istim riječima, "spreman za prevrat", otkud potiče ime nove knjige. No, Ekwueme Michael Thelwell smatra da se ne radi o pozivu na revoluciju, već da je Stokely Carmichael tim riječima aludirao na poziv za promjene u pojedincima, osobito na promjenu ideala i načina razmišljanja.

"Imao je viziju humanog i racionalnog društva. Njegov impuls za drastičnim društvenim promjenama imao je korjene u njegovoj brizi za čovjeka i osjecajem za pravdu. Mnoge će čitatelje to iznenaditi jer mišljenje koje je prevladavalo o njemu, posebice u medijima, nije bilo tako pozitivno," rekao je.

Stokely Carmichael se rodio u Trinidadu, što je, kaže naš sugovornik utjecalo na njegov razvoj.

"Njegovi preci nisu bili s američkog Juga, poput većine crnaca. Na njega je utjecala mješavina karipske, afričke i britanske kolonijalne kulture, a bio je izložen i njujorškom načinu života u Harlemu, tamošnjim pokretima, te intelektualnim krugovima u srednjoj školi u Bronxu. Nalazio se u sredini punoj useljenika iz cijeloga svijeta, radničke klase, srednje klase...sve je to Carmichaela pretvorilo u čovjeka oblikovanog raznolikošću Amerike," kaže on.

Premda je studirao na sveučilištu Howard u Washingtonu, zašto u knjizi kaže da je najviše naučio radeći na Jugu, u Mississippiju - upitali smo gospodina Thelwella.

"Tamo je naučio da se ponosi svojom rasom. Očekivao je da ćemo crnačku zajednicu na Jugu zateći potpuno potlačenom, bez snage da se odupire opresiji. Međutim, kad je Carmichael došao na Jug, otkrio je ljude koji su zahvaljujući svojoj kulturi i snažnom duhu preživjeli ropstvo i sve druge nepravde," kazao je.

Na pitanje zašto je Stockley Carmichael u mnogima izazivao strah, naš sugovornik kaže: "Za to je velikim dijelom zaslužno njegovo ponašanje Primjerice, kad bi mu se na konferenciji za tisak netko od novinara agresivno suprotstavio – a to se često događalo – Carmichael bi odvratio istom mjerom, a način na koji je to činio mnoge je uplašio. Nakon početnog ispada, on bi nastavio ozbiljnu i smirenu raspravu, no to se nije pojavljivalo na naslovnim stranicama novina."

Stokely Carmichael bio je snažan zagovaratelj jedinstvenih aspekata crnačkog života i kulture. Osim što govori o Carmichaelovom životu, knjiga takodjer prikazuje povijest Amerikanaca afričkog podrijetla tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina.

XS
SM
MD
LG