Linkovi

Izbori u Iranu puni nepravilnosti (29/2/04) - 2004-02-28


Kada im se pružila i mala šansa, Iranci su premoćnom većinom glasovali za reformske kandidate. Ali, na nedavnim parlamentarnim izborima, neizabrano iransko Vijeće čuvara diskvalificiralo je više od dvije tisuće kandidata, uključujući i mnoge reformski orijentirane dosadašnje parlamentarne zastupnike. U odgovor, milijuni Iranaca bojkotirali su izbore.

Europska Unija je brzo osudila ovu izbornu prijevaru. U zajedničkom priopćenju, ministri vanjskih poslova Unije izjavili su da je Vijeće čuvara 'onemogućilo iranskom narodu stvarni demokratski odabir.'

Jedan od dosadašnjih parlamentarnih zastupnika, koga je Vijeće čuvara diskvalificiralo, je Mohammad Reza Khatami, čelnik Islamske sudioničke fronte i kandidat koji je dobio najviše glasova na parlamentarnim izborima 2000. godine. Po struci liječnik, on je sudjelovao u iranskoj revoluciji 1979, te bio ranjen u ratu protiv Iraka osamdesetih godina. On je, također, brat iranskog predsjednika Mohammada Khatamija. No, dok je predsjednik Khatami pozivao Irance da se odazovu glasovanju 20. veljače, dr. Mohammad Reza Khatami ih je nukao da prosvjeduju protiv izborne prijevare ostajanjem kod kuće.

"U vrijeme revolucije, postojao je čitav niz ideala koji su odmah bili zaboravljeni," rekao je dr. Khatami. "Naš je stav da je revolucija trebala zemlju usmjeriti putem demokracije. Za tim je postojala potreba, i mi moramo usvojiti moderne metode za kretanje tim smjerom."

I mnogi drugi bi se složili s njegovim riječima. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher kaže da će se u Iranu nastaviti pritisak za demokracijom: "Mi smo jasno izrazili svoju zabrinutost oko izbora koji su već unaprijed izgledali kao da će biti krajnje nepravilni. To se i dogodilo. No, mi i dalje vjerujemo da iranski narod zaslužuje vladu koja bi odgovorila na njihove aspiracije. Vjerujemo da će se takva želja iranskog naroda nastaviti izražavati na razne načine."

Bez obzira na koji način, iranski će narod nastaviti vršiti pritisak tražeći demokraciju.

XS
SM
MD
LG