Linkovi

I konzervativni i liberalni američki katolici podržavaju kritike upućene biskupima (28/2/04) - 2004-02-28


'Skandal sa seksualnim napastvovanjem sada postaje stvar povijesti,' - izjavio je predsjednik Američke biskupske konferencije neposredno nakon jučerašnjeg objavljivanja dvije dugo očekivane studije o napastvovanju djece od strane katoličkog svećenstva, piše list "New York Times". Biskup Wilton Gregory je kazao da su se biskupi sučelili s problemom, razjasnili ga i očistili crkvu od krivaca.

Jedno od objavljenih izvješća, kako piše newyorški list, ustvrdilo je da crkveni čelnici, koji nisu zaustavili zlostavljanja, moraju snositi posljedice svog 'zatvaranja očiju', te da biskupi i ubuduće moraju jedni pred drugima snositi odgovornost za svoje postupke i odluke. Na tiskovnoj konferenciji, međutim, čelnici biskupske konferencije našli su se sučeljeni s brojnim pitanjima na koja izvješća nisu dala odgovore. Zašto većina biskupa nije objavila imena krivaca, od kojih mnogi žive bez nadzora i anonimno u svijetu civila. Ne bi li trebalo napustiti načelo celibata za svećenike? Bi li sjemeništa trebala zabraniti prijem homoseksualaca? Kako piše "New York Times", jedno od najvažnijih pitanja za mnoge katolike jest: nalazi li se pedofilni svećenik u mojoj župi ili u mojoj školi? Prema izvješću, više od 4 tisuće svećenika seksualno je zlostavljalo gotovo 11 tisuća djece, od čega 63 posto višekratno, a za mnoge je zlostavljanje trajalo godinama.

"Washington Post" piše da teške riječi koje su putem izvješća upućene biskupima nailaze na odobravanje i konzervativnih i liberalnih katolika u Americi. Razlike, međutim, kako komentira ovaj list, leže u načinima na koje jedno ili drugo krilo vidi budućnost katoličke crkve u Americi i šire. Konzervativni katolici kažu da crkvi treba reforma u smislu povratka tradicionalnim učenjima. Sjemeništa ponovno trebaju postati središte moralne čvrstoće, a kandidati za svećenike moraju prihvatiti celibat u svim njegovim značenjima.

Liberalni katolici, međutim, iz istih ovih izvješća izvlače potpuno drugačije pouke, piše washingtonski list. Oni se slažu da sjemeništa moraju zauzeti mnogo čvršći moralni stav u poduci, te da se svećenici moraju pridržavati moralnih uzusa svog zavjeta. Ali, oni se zalažu za širu reformu, u kojoj bi pitanja celibata, braka i laičkog crkvenog čelništva bila otvorena za rasprave. Crkvena hijerarhija mora ponuditi veću ulogu laicima, tvrde katolički liberali. Što se celibata tiče, oni tvrde da koncept ima manje korijena u volji Boga, a više u srednjevjekovnoj povijesti katoličke crkve. Ako se crkva ne otvori, problemi će samo postajati još teži, piše "Washinton Post", citirajući mišljenje liberalne katoličke udruge "Future Church".

XS
SM
MD
LG