Linkovi

Plavi suton na Marsu (28/2/04) - 2004-02-28


Robotička sonda 'Opportunity' snimila je zalazak Sunca na Marsu. Fotografije panoramske kamere pokazuju vrlo plavo nebo sutona, s dodatnim sjajnim plavetnim obrubom oko Sunca.

Razlog tog plavetnila je prašina Marsove atmosfere, koja stvara približno jednake optičke značajke kao i smog na Zemlji. Snimanje sutona nije obavljeno iz sentimentalnih razloga, nego upravo zbog zanimanja znanstvenika za osobinu atmosferske prašine Crvenog planeta.

'Opportunity' je otkrio dvostruko više prašine u atmosferi Marsa nego 'Pathfinder', 1997. godine, na drugoj lokaciji na Marsu. Inače, zalazak Sunca s površine Marsa su snimili i 'Pathfinder' i dvije letjelice 'Viking', koje su se spustile na površinu Marsa sedamdesetih godina.

Slijedeći tjedan, ekipa znanstvenika koja vodi misije dvije sonde na Marsu pokušat će učiniti nešto što do sada još nikada nije bilo postignuto: fotografirat će pomrčinu Sunca s površine nekog drugog planeta. Kamere na sondi 'Opportunity' pokušat će snimiti prolaze Marsovih mjeseca, Phobosa i Deimosa, ispred Sunca.

XS
SM
MD
LG