Linkovi

Demokrati optužuju republikance za blokiranje napora da se izbjegnu europske uvozne tarife (29/2/04) - 2004-02-28


Demokrati kritiziraju administraciju predsjednika Busha i Republikansku stranku da su – kako kažu – izgubili uvid u ekonomsku situaciju. U redovitom tjednom obraćanju demokrata javnosti, zastupnik Tim Ryan iz Ohioa je kazao da Amerikanci traže rješenja za problem nezaposlenosti, a da im predsjednik "servira iluzije". Prema njegovim riječima, u ovim teškim vremenima, predsjednik Bush se ponaša kao trgovac, a ne kao čelnik.

Kongresmen Ryan također je dodao da demokrati rade na zakonskom prijedlogu, koji bi spriječio uvođenje sankcija Europske unije na američku robu. No, kako je rekao, njihove napore blokiraju republikanci u Kongresu. Sankcije bi trebale stupiti na snagu sutra, a bit će vrijedne četiri milijarde dolara.

Povjerenik Europske unije Pascal Lamy izjavio je, nakon sastanaka u Washingtonu u petak, da će unija uvesti više tarife na američku robu. Sankcije se uvode četiri godine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da su određene porezne olakšice za američke izvoznike nezakonite prema njenim pravilima. Gospodin Lamy je kazao da će razna američka roba biti podložna tarifi od pet posto, koja će tijekom sljedeće godine rasti po stopi od jedan posto mjesečno. Kako je dodao, sankcije se uvode nevoljko i bit će ukinute čim sjedinjene Države usvoje zakon o izvozu u skladu s pravilima WTO-a.

Europska unija namjerava uvesti tarife na američko meso, agrume, tekstil, nakit i neke industrijske materijale. Tarife će samo u ožujku koštati američke izvoznike više od 16 milijuna dolara, a do 2004. mogle bi ih koštati i 300 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG