Linkovi

U Afganistan stigao treći hrvatski kontingent vojne policije (28/2/04) - 2004-02-28


Trideset i pet hrvatskih vojnih policajaca doputovalo je jutros u Afganistan, gdje će u idućih pola godine sudjelovati u međunarodnoj mirovnoj misiji. Treći hrvatski kontigent ISAF-zamjenit ce kolege koji su se nakon šest mjeseci danas poslijepodne vratili u Zagreb.

Trideset i šest vojnih policajaca, među kojima su i dvije žene, u Zagreb su se vratili istom avionom u kojem je jutros u Kabul doputovala njihova zamjena. Hrvatska vojska već godinu dana sudjeluje u NATO-ovoj mirovnoj misiji u Afganistanu koja je do sada bila ograničena isključivo na glavni grad. Treći hrvatski kontigent koji je danas stigao u Kabul imat će zahtjevniju zadaću od prethodna dva, jer se misija ISAF-a proširila na čitavu zemlju, pa će hrvatski policajaci raditi i na osiguranju osoba i konvoja koji će iz Kabula odlaziti u gradove na jugu i sjeveru Afganistana. Vojnicima koje je sinoć ispratio i danas dočekao na zagrebačkom aerodromu ministar obrane Berislav Rončević rekao je da je NATO-ova misija odlična prilika za testiranje hrvatskih oružanih snaga. Dodao je da je sudjelovanje u mirovnoj misiji u Afganistanu značajan za hrvatsko približavanje Sjevernoatlanskom savezu.

"To je prvi partnerski cilj s NATO-om, koji je Hrvatska u potpunosti ispunila i provela, a visoke ocjene koje su hrvatski vojni policajci dobili razlog su za zadovoljstvo," rekao je Rončević. Ministar obrane obećao je da će uskoro posjetiti hrvatski kontigent u Afganistanu.

Vlada Ive Sanadera ocekuje da bi Hrvatska u iduće dvije godine mogla ispuniti sve uvjete za članstvo u NATO-u, te da bi članicom Saveza mogla postati 2006.

XS
SM
MD
LG