Linkovi

U razgovorima Bush-Schroeder nije bilo riječi o prošlosti (28/2/04) - 2004-02-28


Predsjednik Bush i njemački kancelar Gerhard Schroeder priopćili su kako su prešli preko nesuglasica glede američke invazije na Irak i da sad zajednički surađuju kako bi stabilizirali tu zemlju.

U Ovalnom uredu Bijele kuće bilo je dosta osmijeha, dok su dvojica čelnika tražila načine kako da nadiđu spor oko Iraka. Kancelar Schroeder, koji je osvojio drugi mandat na izborima suprotstavljajući se ratu u Iraku, rekao je kako s američkim predsjednikom nije razgovarao o prošlosti, već o zajedničkim interesima za stabilni i demokratski Irak.

Gospodin Schroeder je naglasio da obje zemlje gledaju u budućnost. "Svakako, to je bio je jedan vrlo dobar susret, gospodine predsjedniče, i složili smo se oko toga da se sad trebamo sučeliti s izazovima dvadeset i prvog stoljeća".

I predsjednik Bush se složio da se radilo o izuzetno konstruktivnom susretu o zajedničkim interesima za slobodom, mirom i prosperitetom.Američki predsjednik je dodao da je svijet bolje mjesto kad Njemačka i Sjedinjene Države surađuju."U prošlosti smo imali različita stajališta, međutim, nema ništa lošeg u tome da prijatelji imaju različita stajališta. Obojica smo predani tomu da zaboravimo nesporazume i da krenemo naprijed. Njemačka je jedna vrlo važna zemlja. I ona zauzima vrlo važno mjesto u Europi. A za Ameriku je ključno da ima dobre odnose s Europom".

Predsjednik se zahvalio kancelaru za pomoć u Afganistanu, dodavši da je gospodin Schroeder partner u čelništvu u Afganistanu i na Balkanu. Bio je ovo prvi posjet Gerharda Schroedera Bijeloj kući u posljednje dvije godine, a do njega dolazi usred sve veće zabrinutost u Europi zbog slabog dolara.

XS
SM
MD
LG