Linkovi

Ni unutar homoseksualne zajednice nema konsenzusa oko pitanja vjenčanja (27/2/03) - 2004-02-27


Obredi vjenčanja istospolnih parova stavili su ljudsko lice na inače apstraktno političko pitanje, piše u svom današnjem izdanju bostonski "Christian Science Monitor". No, dodaje se: snimke vjenčanja homoseksulnih i lezbijskih parova pojačale su raskol oko jednog od trenutno najspornijih pitanja u američkom društvu. Tolerancija prema homoseksualcima i lezbijkama, pa čak i prema njihovim 'građanskim zajednicama', posljednjih je godina nedvojbeno značajno porasla, piše bostonski list: 45 posto Amerikanaca sada podržava istospolne građanske zajednice, pokazala je anketa televizije ABC i lista Washington Post. Ali, vrlo često, čuju se primjedbe poput: 'Sve je to dobro, samo da se toliko ne pokazuju i hvale s time. To je njihova privatna stvar.'

Čak i unutar homoseksualne zajednice, oko pitanja vjenčanja nema konsenzusa, piše Monitor. Posebice postoje podvojena mišljenja oko metode građanskog neposluha, kakva se trenutno upražnjava u San Franciscu. Kongresmen Barney Frank, demokrat iz Massachusettsa, jedan od trojice neskrivenih homoseksualaca u Kongresu, smatra da potez gradonačelnika San Francisca podriva sporiji, ali pravo nesporan način ozakonjavanja homoseksualnog braka kakav se provodi u saveznoj državi Massachusetts.

Vjenčanja u San Franciscu dobila su dodatnu javnu dimenziju vjenčanjem televizijske zvijezde Rosie O'Donnell s njezinom dugogodišnjom prijateljicom, Kelly Carpenter, s kojom ima četvero usvojene djece. Kako piše list "USA Today", citirajući Rosie O'Donnell, njih su se dvije čvrsto odlučile za brak u vrijeme prošlogodišnjeg sudskog procesa protiv O'Donnell u vezi s časopisom 'Rosie'. U to vrijeme, kako njima dvjema nije bila priznata privilegiranost bračnih komunikacija, sve što je Rosie O'Donnell rekla ili napisala svojoj prijateljici moglo je biti obznanjeno na sudu, kao dokaz.

XS
SM
MD
LG