Linkovi

U sjeni Oskara, ali vjerojatno skuplji - 'poklon-paketi' najavljivačima (27/2/04) - 2004-02-27


Pozlaćeni kipići, Oskari, najželjeniji su predmeti na svečanosti dodjele godišnjih nagrada Američke filmske akademije. No, bliski drugi - ali znatno manje izloženi oku javnosti - su poklon-paketi, koje dobivaju svi najavljivači, izvođači i ostali koji se makar s kojom riječju pojave na pozornici.

Jedini je problem da izraz 'poklon-paket' ne opisuje baš najbolje 'rog izobilja' koji holivudske zvijezde stavljaju u svoje limuzine na kraju zabave, ili, još jednostavnije, dobiju dostavljene ravno kući. Svake godine, vrijednost tih paketa sve je veća. Prošle godine, luksuzni su darovi - uključujući video i mobilne telefone, nakit, bon za večeru u vrijednosti od tisuću petsto dolara, besplatne kure ljepote, članstva u klubovima, i još mnogo štošta drugo - ukupno koštali više od 20 tisuća dolara po paketu, točnije po ogromnoj pletenoj košari u koju su bili upakirani.

Ove godine, popis blaga, koja će se naći najvjerojatnije u još većim košarama, naliči ovovremenskom ekvivalentu darova koji su nuđeni negdašnjim carevima i kraljevima, nošeni procesijom robova. Recimo, tu će biti najmoderniji komplet high-definition televizije, s prijemnikom Samsung - ekran od 110 centimetara i cijena gotovo 4 tisuće dolara - popraćen pretplatom na satelitski program. Tu su i avionske karte, luksuzni hotelski apartmani po izboru, poprilično nakita, vrhunske kozmetike, skupi prehrambeni proizvodi, te šampanjci. Procjenjuje se da čitava košara košta najmanje 25 tisuća dolara.

Spomenuti poklon-paketi službeni su pokloni najavljivačima i izvođačima programa. Postoji još i čitav niz 'neslužbenih' poklon-paketa, koji se daju svim nominiranim zvijezdama, kao i nizu slavnih osoba koje će se pojaviti ne samo na dodjeli nagrada, nego i na brojnim priredbama koje se zbivaju na marginama glavnog događaja.

Dodjela Oskara nije jedini filmski događaj koji dariva zvijezde zabave. Slično se događa i na drugim filmskim festivalima i dodjelama priznanja, među ostalim na festivalu Sundance, na dodjeli MTV-jevih video nagrada, uz nagrade za neovisno filmsko stvaralaštvo IFP i drugdje. Nagrade se, međutim, ne dodjeljuju nimalo demokratski. Posljednjih se godina, kako kažu upućeni, stvorila čvrsta hijerarhija: postoje zvijezde prvog reda, pa onda one malo niže, pa još niže, pa, konačno, one najmanje važne.

Recimo, na dodjeli nagrada za neovisno filmsko stvaralaštvo - večer prije oskara - 'prva liga' zvijezdi dobit će poklone u ukupnoj vrijednosti od oko 21 tisuće dolara. Oni najmanje važni morat će se zadovoljiti s manjim paketićem vrijednim 'samo 1700 dolara'. Poklone najčešće daju same kompanije proizvođači, a ne organizatori dodjele nagrada. Takvim je kompanijama jako stalo da zvijezde nose ili koriste njihove proizvode, pojave se u njihovim hotelima, klubovima, ili, čak, njihovim okulističkim klinikama. Jedna od nagrada, naime, bit će i besplatni LASIK zahvat za zvijezde koje pate od kratkovidnosti ili astigmatizma, ili nekog drugog poremećaja vida koji se može riješiti laserskom kirurgijom.

XS
SM
MD
LG