Linkovi

Powell poziva Aristidea da učini ono što je najbolje za haićanski narod (27/2/04) - 2004-02-27


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da napadani predsjednik Haitija Jean Bertrand Aristide treba pažljivo razmotriti može li djelotvorno obnašati svoju dužnost. Sjedinjene Države će se do tada suzdržavati od bilo kakvih prijedloga treba li izabrani haićanski čelnik podnijeti ostavku.

Administracija predsjednika Busha tijekom cijele krize na Haitiju tvrdila je da gospodin Aristide treba odslužiti svoj predsjednički mandat koji istječe početkom 2006. godine. Međutim, u svom razgovoru sinoć s novinarima, državni tajnik Colin Powell je iznio drugačiji pristup, izjavivši kako se nada da će haićanski čelnik pažljivo preispitati svoj položaj i učiniti ono što je u najboljem interesu haićanskog naroda."On je demokratski izabrani predsjednik. Međutim, imao je poteškoća tijekom svog predsjednikovanja. I smatram da će on, kao što su to već i brojni drugi komentirali, morati preispitati može li djelotvorno nastaviti kao predsjednik. Nadam se da će to pažljivo razmotriti, imajući na umu interese haićanskog naroda".

Na inzistiranje novinara da kaže je li to poziv predsjedniku Aristideu da odstupi s dužnosti, američki državni tajnik Colin Powell je odvratio da je njegova prijašnja izjava "prilično jasna". Gospodin Powell je dodao kako su ovo teška vremena za Haićane te da predsjednik Aristide treba ustanoviti kako može najbolje služiti svom narodu u ovom trenutku.

XS
SM
MD
LG