Linkovi

Mesić: Cilj nije samo članstvo u Uniji, već i dostizanje europskih standarda (26/2/04) - 2004-02-26


Predsjednik RH Stipe Mesić obratio se Europskom parlamentu. Obraćajući se zatupnicima, hrvatski je predsjednik izjavio da "Hrvatskoj nije cilj samo ulazak u Uniju nego i postizanje svih europskih standarda." Predsjednik je također zatražio podršku za finale integracijskog procesa.

Predsjednik je dao uvid u poglede i politiku Hrvatske. Posebnom je kvalitetom govora dočekano sustavno Mesićevo zalaganje za integriranje cijele regije u Uniju jer će - kako je rekao - tek s ulaskom svih pet država zapadnog Balkana završiti proces re—integracije Starog kontinenta.

"Uvjeren sam da će građani RH uskoro imati priliku glasovati na izborima za Europski parlament i da će u ovim klupama sjediti zastupnici iz Hrvatske" - rekao je Stjepan Mesić te dodao da Hrvati "nisu brojčano velik narod ali u sebi nose svu radost Mediterana, vrijednosti Srednje Europe, upornost tvrdog kamena, smirenost slavonskih ravnica, široko plemenito srce i pružene ruke suradnje i prijateljstva."

"Nadamo se, očekujemo i znamo da će u konačnici svoju punu vrijednost doživjeti poznata izreka Roberta Schumana - 'mi ne ujedinjujemo zemlje, mi objedinjujemo ljude' - istaknuo je predsjednik Mesić.

Predsjednikov je govor održan u tmurnoj atmosferi žaljenja radi smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog. Strepnje da će tragedija ugroziti proces stabilizacije Makedonije dodatno su istaknuli status Hrvatske kao jedine stabilne zemlje u regiji.

Sam je predsjednik Mesić pak dao nekoliko značajnih poruka, obećavši puno zadovoljavanje kriterija, uz pljesak zastupnika za Haag i povratak izbjeglica. Predsjdnik Parlamenta Pat Cox posebno je pohvalio Mesićev hrabar čin isprike za sve zločine Hrvata. "Regija strašno treba iscjeljujuću moć ovakvog liderstva" - kazao je Cox.

Na konferenciji za novinare Stjepan Mesić je izjavio kako, po njegovim informacijama, Gotovina nije u Hrvastkoj. Podsjetio je da bjegunac, osim hrvatske, posjeduje i francusku putovnicu. Predsjednik Mesić je izrazio nadu se da se s novim optužnicama neće ponoviti "slučaj Gotovina".

Stupanj odnosa s Tribunalom - opisan kao 'vrijeme prijelaza s ambicioznih deklaracija na ispunjavanje kriterija' - predsjednik Mesić čita kao "preoznavanje dosega Hrvatske".

Za izlaganja hrvatskog predsjednika u Europskom parlamentu se dogodio incident kada je euro-zastupnik talijanske ekstremne desnice Borghesio zagalamio o navodnom kršenju prava talijanske manjine u Hrvtskoj, na što je od Pata Coxa zamoljen na poštivanje Parlamenta, a od kolega ispraćen povicima.

Predsjednik Mesić će kasnije kazati da ovakve stavove zastupaju pojedinci i skupine van Hrvatske, no i da Hrvatska ima nešto kazati o zlodjelima talijanskih fašista nad Hrvatima. Predsjednik Mesić je izjavio da je, "on osobno, za to da se zakopa II svjetski rat i okrene zajedničkoj budućnosti".

XS
SM
MD
LG