Linkovi

Kongres traži strože novčane kazne protiv vulgarnosti na radio-valovima (27/2/04) - 2004-02-26


Kongres Sjedinjenih Država jučer je pohvalio poteze najvećih američkih radio mreža da se zauzda - kako se sve češće tvrdi - "val vulgarnosti" u mnogim kontakt emisijama. Bez obzira na te mjere, Kongres najavljuje usvajanje novih zakona koji bi postrožili zabrane korištenja psovki u emisijama te drugih "seksualno eksplicitnih" izraza.

Na svjedočenju pri Pododboru Zastupničkog doma za energetiku i trgovinu, prvi čovjek najveće amerčke radio mreže Clear Channel Communications Inc, John Hogan, ispričao se za neugodnosti koje su slušateljima godinama priređivali popularni shock-jockovi Howard Stern i "Bubba the Love Sponge", čije je emisije - zbog njihova vulgarnog sadržaja - Clear Channel odlučio ukinuti.

"Kao čovjek radija, ali i otac devetgodišnje djevojčice, stid me je da sam bio povezan s ovakvim programima" - izjavio je na Capitol Hillu John Hogan.

Članovi Kongresa pozvali su Saveznu komisiju za komunikacije, vladino tijelo koje regulira rad medija, da pooštri kazne za kršenje propisa koji zabranjuju vulgarni riječnik u radio i televizijskom programu, pogotovo ako se radi o emisijama koje se emitiraju prije ponoći.

Sadašnja jednokratna kazna od $ 27 500 smatra se preblegom, i bit će - kako se čini - zamijenjena deset puta većom, minimalnom kaznom od $275 000, koja bi u najekstremnijim slučajevima mogla dostići i 3 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG