Linkovi

Bivša britanska ministrica tvrdi da su Britanci špijunirali Kofija Annana (26/2/04) - 2004-02-26


Bivša ministrica britanske vlade izjavila je da su britanske obavještajne službe prošle godine, neposredno pred početak rata u Iraku, špijunirale glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana.

Claire Short, bivša ministrica za međunarodni razvoj u vladi Tonyja Blaira, tvrdi da je čitala obavještajna izvješća s dijelovima razgovora u kojima je sudjelovao Kofi Annan – prije intervencije u Iraku. Claire Short tvrdi da su izvješća bila rezultat ilegalnog prisluškivanja.

Premijer Blair odbio je komentirati njene navode, nazvavši ih "neodgovornima" te izjavivši da su britanske obavještajne službe postupale u skladu s međunarodnim i britanskim propisima.

Izjava Claire Short dolazi dan nakon što je britanska vlada odustala od optužbe protiv jedne djelatnica britanske obavještajne službe, koja je bila optužena za odavanje službenih tajni iz novinarima.

29-godišnja Katherine Gun, po profesiji prevoditeljica, je – kako je tvrdila vlada – novinarima predala dopis američke Agencije za nacionalnu sigurnost, u kojem se traži britanska pomoć u prisluškivanju diplomata u Ujedinjenim narodima. No, vlada je odustala od optužbe, ustvrdivši da za nju nema dovoljno dokaza.

XS
SM
MD
LG