Linkovi

Kuda idu američki uredski poslovi? (26/2/04) - 2004-02-26


'Kuda idu američki uredski poslovi? Ne samo u Indiju' - pita i odgovara bostonski "Christian Science Monitor". Premda je Indija još uvijek najveći depo odlijevanja uredskih poslova i iz Sjedinjenih Država i iz zapadne Europe - prvenstveno za poslove kompjuterskog programiranja, za obradu odštetnih zahtjeva osiguravajućih kompanija, te za poslove telefonskog komuniciranja s klijentima - sve je više drugih zemalja koje u tome vide šansu za smanjenje svoje vlastite stope neuposlenosti. Od Južne Afrike, preko Rusije i Mađarske, pa sve do Kine, ambiciozne kompanije ubrzano grade ogromne telefonske i uredske pogone ne bi li se domogli dijela kolača u izvozu američkih radnih mjesta.

Kako piše bostonski list, tijekom 2003. godine, američke su kompanije izvezle radnih mjesta u vrijednosti od 119 milijardi dolara, što je 44 posto više nego prethodne godine. U ovoj godini, stručnjaci prognoziraju daljnji 30 posto više izlijevanja radnih mjesta. Osim već spomenutih zemalja, drugu liniju kandidata željnih takvih čistih poslova su i Bjelorusija, Costa Rica, Egipat, Estonija i Venecuela. Iza njih, kao perspektivni 'rookieji' nude se Gana, Mauricijus, Maroko, Nepal, Senegal i Vijetnam. Financijska strana odljeva američkih poslova vrlo je jasna - dok će u Južnoj Africi kompjutorski programer godišnje dobiti plaću od 18 tisuća dolara i sam si iz nje platiti i zdravstveno i sva ostala osiguranja, dotle u Americi, programer dobije 50 tisuća dolara, plus sva osiguranja, piše "Christian Science Monitor".

Novine bilježe i prve reakcije publike, koja je diljem Amerike jučer nagrnula u kino dvorane da vidi kontroverznu "Muku Kristovu", redatelja Mela Gibsona. "New York Times", u svojem anketiranju gledatelja nije našao niti jednog koji je film kritizirao, pa niti jednog koji je u njemu vidio antisemitski ton. No, interes gledatelja, njujorškom je listu dao osnovu za tvrdnju da će, umjesto propasti koju su prognozirali svi veliki holivudski filmski distributeri, ovaj film, za koji je Mel Gibson posegnuo u vlastiti džep da ga financira, postati najunosniji film s biblijskim motivom u povijesti. "Muka Kristova" lako će prestići i "Deset zapovjedi" koje su svojedobno samo u američkim kinima zaradile više od 65 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG