Linkovi

U Makedoniji proglašena trodnevna žalost nakon pogibije predsjednika Trajkovskog (27/2/04) - 2004-02-26


Makedonski predsejdnik Boris Trajkovskis stradao je u zrakoplovnoj nesreći zajedno s još osam drugih osoba u Bosni i Hercegovini. Pripadnici mirovnih snaga prekinuli su sinoć potragu za ostacima zrakoplova makedonske vlade koji se jučer ujutro srušio u okolici Stoca u istočnoj Hercegovini, a nastavit će je jutros. Cjelodnevna pretraga terena jučer nije dala nikakve rezultate, a spasilačke ekipe u popodnevnim satima usmjerile su se na područje od nekih četrdeset četvornih kilometara između mjesta Solac, Berkovići i Ljubinje. Helikopteri SFOR-a koji su teren pretraživali u četvrtak nisu imali uspjeha zbog niske naoblake i jake kiše.

Odlukom Vijeća ministara BiH 27. veljače proglašen je danom žalosti u BiH u znak poštovanja prema predsjedniku Trajkovskom. Tog dana u Sarajevu će biti održana i posebna komemorativna sjednica tijela vlasti BiH. I makedonska Vlada donijela je kasno sinoć na svojoj izvanrednoj sjednici odluku o trodnevnoj žalosti u povodu nesreće predsjednika Trajkovskog, a zastave na svim državnim institucijama postavljene su na pola koplja. Makedonsko Nacionalno vijeće sigurnosti, koje se također sastalo, konstatiralo je da sve institucije izvršavaju svoje ustavne dužnosti i poduzimaju sve mjere i aktivnosti predviđene za ovakvo stanje. Vijeće je razmotrilo i sigurnosnopolitičko stanje i zaključilo da ne postoje prijetnje za stabilnost i sigurnost zemlje.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izrazio je duboko žaljenje povodom pogibije makedonskog predsjednika i rekao da je on odigrao ključnu ulogu u očuvanju jedinstva i stabilnosti svoje zemlje. U priopćenju Annan je izjavio: "Istinski Europljanin, Trajkovski je značajno pridonio razvijanju regionalne suradnje i vodio svoju zemlju prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u kako bi osigurao napredak i stabilnost za svoj narod i cijelu regiju".

XS
SM
MD
LG