Linkovi

Sastanak Mesić-Prodi: 'Nema Europe bez den Haaga' (25/2/04) - 2004-02-25


"Nema Europe bez Haaga" - ovako bi se mogle sažeti poruke koje je svome gostu, predsjedniku Republike Hrvatske, izrekao predsjednik Europske komisije.

Hrvatska je postigla zamjetan napredak u ispunjavanju političkih kriteriija potrebnih za nastavak njezinih integracija, pohvalio je rezultate predsjednik europske Komisije Romano Prodi nakon radnog doručka s predsjednikom RH Stipom Mesićem.

Izjava nije ni izdaleka kurtoazna zato što je ovo možda prvi put da se ovakva ocjena javno izrekla na ovoj adresi. Naravno, politički uvjeti za u hrvatskoj javnosti toliko bespotrebno razvikani Komisijin avis, još nisu potpuno zadovoljeni. Romano Prodi je imenovao tri gavne točke - povratak izbjeglica, reformu pravosuđa i suradnju s Haagom.

Potvrdi li Tribunal besprijekornu suradnju Hrvatske to nesumnjivo povećava izglede za pozitivno mišljenje Komisije, istaknuo je Romano Prodi.

"Ako ikome u regiji odgovara dobra suradnja s Haagom, to je Hrvatska" - složio se predsjednik Mesić.

U kraćim izjavama ponovljeno je da Europska komisija uvažava isključivo ocjene Haaga – što znači da sve zakletve i obećanja pune suradnje Zagreba ne znače ništa dok ih ne potvrdi zadovoljna i uvjerena glavna tužiteljica – ali i koliko je značaj ove najveće prepreke između Hrvatske i otvaranja pregovora.

Dvije članice, Nizozemska i Velika Britanija, uvjetuju ratifikaciju sporazuma Unije i Hrvatske informacijom Haaga o punoj suradnji, a bez zaokruženog procesa potvrđivanja SSP-a neće biti kandidatskog statusa Hrvatskoj ni početka pregovora, dao je do znanja predsjednik Komisije, a novinarima prenijeli Komisijini izvori.

Uspjeh Hrvatske od značaja je ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu regiju, ustvrdio je Romano Prodi.

Predsjednik RH nastavio je svoj dvodnevni posjet Belgiji sastankom s ovdašnjim poslovnim ljudima a potom i koncertu Zagrebačkih solista u Gradskoj vijećnici Bruxellesa, na najljepšem trgu Europe Grand Place.

XS
SM
MD
LG