Linkovi

Bioznanost - potencijal za lokalni razvoj (25/2/04) - 2004-02-25


Američko društvo iskoračuje iz informatičke u bioznanstvenu eru, piše "Christian Science Monitor", iz Bostona, u članku posvećenom istraživanjima matičnih stanica. Kontroverzno novo polje medicinskih istraživanja, koje u Washingtonu izaziva mnoge kontroverze, dobiva krila na razini američkih saveznih država. Radi se o čitavom novom polju medicine koje bi moglo uključivati i tisuće novih radnih mjesta, i to onih koja ne bi bilo lako izvesti na jeftino tržište rada u zemljama u razvoju, piše bostonski list.

Američke savezne države odmah su uočile taj potencijal za lokalni razvoj, te se doslovce nadmeću u osiguravanju povoljnih uvjeta i financiranja ovih istraživanja. Jučer je guverner New Jerseya najavio izdvajanje 6 i pol milijuna dolara iz proračuna te savezne države svake godine, tijekom slijedećih pet godina. U Kaliforniji, raspravlja se o izdvajanju gotovo 300 milijuna dolara godišnje na istraživanja matičnih stanica. Prošle je godine, u 21 saveznoj državi predložen 71 zakon koji može imati utjecaja na istraživanja bilo embrijskih ili fetalnih matičnih stanica. Samo ih je pet do sada usvojeno, ali se o 34 još raspravlja. Premda većina zakonskih mjera ide za reguliranjem kloniranja, neke izričito ozakonjuju istraživanja matičnih stanica.

A neke idu i dalje: Minnesota je ozakonila područja na kojima bi bioznanstvene kompanije mogle poslovati bez poreza. Sve to, kako podsjeća "Christian Science Monitor", nakon što je predsjednik Bush Nacionalnom Institutu za zdravlje - najvećem nositelju medicinskih istraživanja na račun saveznog proračuna - zabranio bilo kakva istraživanja na matičnim stanicama iz embrija, dobijenim nakon kolovoza 2001. godine.

XS
SM
MD
LG