Linkovi

Hoće li 'Muka Kristova' uroditi - preobraćenicima? (25/2/04) - 2004-02-25


Film Mela Gibsona "Muka Kristova" već mjesecima je predmet kontroverzi i burnih raspri. Kada se danas konačno bude počeo prikazivati u kino dvoranama, možda će stvoriti i nešto drugo - raspiriti vjeru u Isusa. Tako se barem nadaju brojni vjerski čelnici.

Crkve diljem Sjedinjenih Država planiraju koristiti film kao sredstvo evangelizacije i prosvjećivanja. Već su tiskane - ili publicirane na Internetu - brojne brošure, propovjedi i posebne lekcije za nedjeljni vjeronauk, napisane posebno s ciljem rasprave o pojedinim pitanjima iz filma.

Neki vjerski čelnici smatraju da bi film Mela Gibsona, priča o posljednjim satima uoči Kristove smrti - nabijena i emocijama i brutalnim scenama -, mogao uroditi s više pitanja nego preobraćenika. Kako kažu, film "Muka Kristova" pruža više informacija o tome KAKO je Isus umro, nego ZAŠTO, te bi nevjernici - kojima nedostaje dovoljno predznanja - mogli imati problema s punim razumijevanjem Kristove žrtve.

"Muka Kristova" jedna je od 'najboljih prilika koje ću imati za čitavog svog života da pomognem drugim ljudima u nalaženju Boga,' kaže Lee Strobel, autor brošure naslovljene "Iskusiti muku Kristovu", koja je razaslana u desetke tisuća protestantskih crkvi raznih denominacija diljem svijeta. Knjižica se bavi pitanjima poput, recimo, 'Što je postignuto uskrsnućem?'

Od ostalih tematskih publikacija, pažnju privlači knjiga "Biblija, Židovi i smrt Isusova: zbirka katoličkih dokumenata", koju je objavila Katolička biskupska konferencija Sjedinjenih Država. 'Dobro je da je muka Kristova trenutno svima na pameti,' kaže velečasni Frederick Edlefsen, katolički svećenik iz Falls Churcha, u Virginiji, koji će voditi jednu raspravu s vjernicima o toj temi. No, dodaje on, 'mi želimo da ljudi shvate Muku Isusovu kao ono što ona zaista i jest, kako ju vidi Bog. Postoji i nešto mnogo važnije od znatiželje - to je traganje za istinom.'

XS
SM
MD
LG