Linkovi

Kohlearni implantat, usađen obostrano, pomaže u boljem razumijevanju govora (26/2/04) - 2004-02-25


Kohlearni implantat, odnosno, kako ga se još naziva, 'bioničko uho', majušna je elektronička naprava koji stimulira slušni živac u osoba s toliko teškim gubitkom sluha da im slušne proteze ne mogu pomoći. Samo u Sjedinjenim Državama, takav je implantat primilo oko 13 tisuća odraslih osoba i gotovo 10 tisuća djece.

'Bioničko uho' ne vraća sluh; ono omogućuje gluhima da čuju zvukove, koje, potom, korisnik treba prepoznati kao govor. Kao što je slučaj i sa svim elektroničkim slušnim aparatima, osoba koja ima ugrađeni pužnički implantat sučeljena je s problemima u komunikaciji, posebice s lokalizacijom zvuka i razumijevanjem govora kao posebnog entiteta u bučnom okolišu.

Tipično, kohlearni se implantat usađuje samo u jedno uho. No, neki su znanstvenici ukazali da bi obostrano usađivanje 'bioničkog uha' možda poboljšalo prostornu lokalizaciju zvuka i razumijevanje govora. Rezultati studije skupine znanstvenika o koristima obostrane implantacije kod odraslih i kod djece ovog su tjedna prezentirani na polugodišnjem skupu Udruge za istraživanja u otolaringologiji, u Daytona Beachu, na Floridi. Oni pokazuju znatno poboljšanje doživljaja sluha kod svih pacijenata, a posebice je istaknuto bolje razlučivanje i razumijevanje govora u odnosu na pozadinske šumove i buku.

XS
SM
MD
LG