Linkovi

Skromno podrijetlo pozlaćenog kipića (26/2/04) - 2004-02-25


76. godišnja dodjela nagrada Američke filmske akademije bit će spektakt koji će preko televizije pratiti milijuni gledatelja diljem svijeta. 34 centimetra visok pozlaćen kipić, poznat pod imenom Oskar, za one koji su ga dobili predstavlja, u većini slučajeva, neprocjenjivu dragocjenost. No, kolikogod Oskar bio praktički poistovjećen s holivudskim glamurom, njegovo je porijeklo prilično skromno - mjesto rođenja nije mu sunčana Kalifornija, nego maleno, bezlično skladište, u jednoj uskoj slijepoj ulici Chicaga.

Već više od šezdeset godina, čikaška kompanija R.S. Owens proizvodi neke od najcjenjenijih nagrada u Americi. Nagrada za najvrijednijeg igrača, koju dodjeljuje prva liga američkog nogometa, nastaje u prostorijama ove tvrtke. Tu se izrađuje i krilata figurica poznata pod nazivom Emmy, koju dodjeljuje Akademija za televiziju. I naravno, tu se rađa i - Oskar.

Scott Siegel, predsjednik kompanije koja proizvodi oskare već 21 godinu, kaže da se pozlaćeni kipići izrađuju gotovo godinu dana unaprijed: "Prije tri godine, čitava je pošiljka bila ukradena s doka za otpremu. 55 kipića! 52 su bila pronađena, a tri još uvijek negdje lutaju … Te smo godine imali samo sedam dana vremena da izradimo nove prije dodjele. Ne možete ni zamisliti kakav je ovdje bio krkljanac - ljudi su radili doslovce danonoćno."

Oskari su izliveni od britanija, legure nalik kositru. Potom dolazi tanak sloj 24-karatnog zlata, koji se nanosi galvanizacijom, da bude trajniji. Tijekom Drugog svjetskog rata, međutim, kad su metali bili dragocjeni za vojnu proizvodnju, oskari su bili napravljeni od gipsa. Tek iza rata, tadašnji su dobitnici uspjeli zamijeniti svoje gipsane modele za prave, pozlaćene, kipiće.

Kada konačno bude pričvršćen na postolje, svaki Oskar je težak oko četiri kilograma. No, koliko on stvarno košta? "O, ne bismo mogli govoriti o cijeni koštanja … Ali, kako mi to obično kažemo, primatelju on vrijedi milijune" - kaže Scott Siegel.

Ove godine, po prvi puta, dopušteno je da 55 Oskara bude izloženo za javnost. Stavljeni su u tanke staklene kutije i bili su držani u čikaškom Muzeju znanosti i industrije, a procjenjuje se da ih je vidjelo oko 80 tisuća posjetitelja. Prije nekoliko dana su prebačeni na tajnu lokaciju u Los Angeles gdje će biti sve do same dodjele najboljim glumcima, režiserima, scenaristima.

XS
SM
MD
LG