Linkovi

Do virusa HIV - pomoću otrova ricina (25/2/04) - 2004-02-25


Iz laboratorija u kojima se istražuje virus HIV, uzročnik AIDS-a, dolaze dobre vijesti: znanstvenici rade na obećavajućoj novoj metodi za uklanjanje virusa iz mjesta u organizmu zaražene osobe gdje se krije čak i kada je terapija uspješna.

Kako izgleda, rješenje se krije u otrovu, koji se najčešće spominje u kontekstu terorističke opasnosti - ricinu.

Trenutni lijekovi koji se koriste pri liječenju AIDS-a gotovo u potpunosti uklanjaju virus HIV iz krvotoka pacijenta. No, on i dalje ostaje prikriven na nekim sigurnim mjestima, odakle ponovno napada čim se prekine s uzimanjem lijekova.

No, znanstvenici su male količine otrova ricina - onog istog koji je nedavno bio poslan u pismu u ured čelnika republikanske većine u Senatu, Billa Frista - vezali uz antitijela koja pogađaju točno onu vrstu stanica, gdje se, kako se zna, krije virus HIV.

Prema Octaviju Ramili, iz Medicinskog centra Sveučilišta Texasa, jednom od autora studije, testovi su pokazali smanjenje količine latentnog virusa HIV za 70 do 80 posto. S obzirom da je ricin vezan uz antitijelo, on ubija samo stanice koje su pogođene tim antitijelom, te ne škodi pacijentu.

Slijedeći korak u istraživanju je prijelaz s laboratorijskog testiranja na kliničke pokuse, odnosno s kulture tkiva na žive pacijente.

XS
SM
MD
LG