Linkovi

Američke vlasti znale za jednog otmičara 2 i pol godine prije napada od 11. rujna (25/2/04) - 2004-02-24


Američki istražitelji saznali su ime i telefonski broj jednog od otmičara zrakoplova 11. rujna 2001, dvije i pol godine prije napada na New York i Washington - piše današnji "New York Times". Njemački su obavještajci u ožujku 1999. CIA-i dali ime i telefon Marwana al-Shehhija, te zatražili od američkih kolega da ga prate. To je bilo 16 mjeseci prije nego što se on pojavio u letačkoj školi u Sjedinjenim Državama.

Ova je informacija, kako piše njujorški list, važan element istrage neovisnog odbora koji istražuje okolnosti pod kojima je došlo do terorističkih napada u rujnu 2001. Njemački obavještajci kažu da nisu ništa čuli od američkih kolega sve do iza napada. Dužnosnici istražnog odbora smatraju da je bila propuštena prilika da se prodre u njemačku ćeliju al-Qaide, koja je bila u središtu planiranja i izvedbe terorističkih napada, a sam al-Shehhi bio je jedan od samo četvorice pripadnika te ćelije koji je unaprijed sve znao o napadima.

A, kad smo već kod terorizma, bostonski "Christian Science Monitor" izvješćuje o jučerašnjoj odluci američkog Vrhovnog suda kojom je vladi dano zeleno svjetlo da određene sudske slučajeve provodi u potpunoj tajnosti. Slučaj, koji - kako ističe bostonski list - ima ogromne implikacije na javnost rada sudova, bavio se habeas corpus žalbom jednog arapskog imigranta, koji je osporavao pritvor u kojemu se našao tijekom istrage o terorističkim napadima od 11. rujna.

Kako piše Monitor, administracija predsjednika Busha smatrala je ovo pitanje toliko osjetljivim da su i sva njezina priopćenja sudu predana zapečaćena. Doduše, premda je vlada poduzela tako nesvakidašnje mjere, osoba u središtu tužbe - Alžirac koji živi na Floridi - na slobodi je već dvije godine uz jamčevinu od 10 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG