Linkovi

Ralph Nader neće imati utjecaj na predsjedničkim  izborima kakav je imao 2000. (24/2/04) - 2004-02-24


Posljednji razvoj događaja na američkoj predizbornoj političkoj sceni razljutio je mnoge demokrate, dok je istovremeno razveselio mnoge republikance. Riječ je o ulasku u izbornu utrku Ralpha Nadera, zagovornika američkih potrošača. Demokrati vjeruju da je njegova kampanja 2000. godine koštala tadašnjeg dopredsjednika Ala Gorea ulaska u Bijelu kuću. Međutim, ovaj put mogla bi to biti skroz drugačija priča.

Ralph Nader kaže da ulazi u predsjedničku utrku jer smatra da dvjema vodećim američkim političkim strankama dominiraju interesi korporacija koji vode vrlo malo brige o prosječnim Amerikancima. "Naš je moralni imperativ da zauzmemo stav kako bismo pomogli oslobađanju demokracije, koja je izložena napadima i osigurali našu zemlju i njene slobode. Moramo obnoviti suverenitet koji je eksplicitno naznačen u preambuli našeg Ustava – "Mi, narod" – nismo na prodaju, mi možemo odlučiti da uklonimo kontrolu korporacija koja pokušava od svega učiniti robu za prodaju".

Prije četiri godine Ralph Nader je osvojio manje od tri posto glasova, kao kandidat Stranke zelenih. Međutim, mnogi demokrati su ga okrivljavali zbog poraza Ala Gorea, napominjući da bi velika većina glasova koje je on osvojio na Floridi – državi koja je odlučila o pobjedniku – i New Hampshireu dovela gospodin Gorea u Bijelu kuću, da on nije vodio svoju kampanju... Demokrati su na objavu njegove ponovne kandidature ove godine reagira s mješavinom bijesa i odlučnosti. Međutim, mnogi politički stručnjaci smatraju kako nije vrlo vjerojatno da će Ralph Nader imati takav utjecaj na ovogodišnje predsjedničke izbore.

Profesor Allan Lichtman predaje na Sveučilištu American ovdje u Washingtonu. "Gotovo uvijek kad se neovisni kandidati pokušavaju ponovno nominirati, učinak im je 50 posto i više manji. Očekujem da će broj glasova koje će Nader osvojiti biti znatno manji negoli 2000. godine. Prvo, stoga jer njegov pokušaj predstavlja reprizu, a drugo zato jer je mnogo liberala vrlo ljuto na predsjednika Georgea Busha i traže promjenu, puno više negoli 2000. godine kad je dio njihova nezadovoljstva bio usmjeren na administraciju Billa Clintona".

Neki demokrati već su kritizirali gospodina Nadera zbog njegove odluke, a drugi traže da odustane od kandidature u posljednjim danima kampanje kad izbori već budu na vidiku...Međutim, profesor Lichtman smatra da bi demokrati možda trebali pokušati izbjeći izravne napade na Ralpha Nadera. "Nader živi od takvih sučeljavanja. Napadi mu samo daju energiju i održavaju njegovu kampanju. Demokrati ne bi nikako smjeli napadati Ralpha Nadera. Ne bi mu smjeli dati nikakav dodatni publicitet".

Za razliku od prije četiri godine, Ralph Nader ne može računati na podršku Stranke zelenih kako bi se našao na glasačkim listićima na vrijeme za izbore. Pred njim je sad ozbiljan izazov prikupljanja stotina tisuća potpisa glasača kako bi uspio svoje ime staviti na izborne popise svih pedeset saveznih država prije izbora u studenome.

XS
SM
MD
LG