Linkovi

Ralph Nader opet u ulozi 'lijevog smetala'? (23/2/04) - 2004-02-23


Gotovo sve naslovnice većih američkih dnevnika bilježe da će se za predsjednika države u studenom ponovno natjecati Ralph Nader, borac za prava potrošača koji na američkoj ljevici ima gotovo legendarni status. No, u posljednje ga četiri godine mnogi demokrati baš i ne vole – na posljednjim je izborima ovaj Amerikanac libanonskog podrijetla dobio 3 posto glasova čime je, vjerojatno, oduzeo pobjedu Alu Goreu, u vrlo napetoj i neizvjesnoj završnici prebrojavanja glasačkih listića na Floridi.

Bostonski Christian Science Monitor prognozira da ove godine Ralph Nader neće biti toliko uspješan – natjecat će se kao neovisni kandidat, jer je odbio podršku stranke Zelenih, čiji je kandidat bio prije četiri godine. Osim toga, demokrati, a i republikanci, ove godine računaju na prilično homogeno biračko tijelo, tako da neće biti puno prelaženja iz tabora u tabor – predviđa Washington Post.

Ralph Nader je jučer u televizijskom intervjuu naznačio glavne konture svog programa – zdravstveno osiguranje za sve građane, povećanje najnižih nadnica, obranu građanskih sloboda koje su – kako tvrdi – ugrožene vladinim mjerama poduzetim nakon terorističkih napada od 11. rujna. Najavljuje radikalnu reorganizaciju političkog sustava koji danas – kako kaže – pogoduje jedino bogatima. Washington naziva "okupiranim teritorijem" od strane velikih korporacija koje "kupuju političare".

Demokrati većinom kritiziraju Ralpha Nadera zbog ulaska u izbornu utrku, pribojavajući se da će im ponovno "odvući" glasove. Ralph Nader odgovara – "nigdje ne piše da se za predsjednika ne mogu natjecati ljudi koji nisu niti demokrati, niti republikanci."

XS
SM
MD
LG