Linkovi

Američki Dundo Maroje (23/2/04) - 2004-02-23


Na Katoličkom sveučilištu Amerike u Washingtonu sinoć je održana manifestacija na kojoj su se prikupljale donacije za predstavu Marina Držića Dundo Maroje, koju izvode studenti tog sveučilišta.

Predstava “Uncle Maroje”, kako je Držićevo dijelo prevedeno na engleski, bit će premijerno prikazana na Katoličkom sveučilištu Amerike u Washingtonu 21. travnja. Nakon nekoliko izvedbi predstava će gostovati u New Yorku i drugdje u Sjedinjenim Državama, a na ljeto će biti izvedena i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ovo je prvo postavljanje nekog Držićevog dijela u Sjedinjenim Državama. Redatelja Nauma Panovskog, profesora na Kazališnoj akademiji ovog sveučilišta upitali smo kako je protekla adaptacija “Dunda Maroja”, u ovoj postavi. "Naravno u tom kontekstu on je bio prilagođen ovim prilikama, ovoj kulturi i shvaćanju kazališta. Htjeli smo da to bude tekst koji će se igrati, koji će biti kazališni, a ne literarni. U tom smo kontekstu vrlo liberalno prišli tekstu koji je jako zgodan i jako lapidaran i prilagođen ovim kazališnim prilikama, te ovim glumcima i njihovom jezičnom i glumačkom iskazu."

Gospodin Panovski dodaje da je postavljanje Dunda Maroja na pozornicu Katoličkog sveučilišta Amerike u Washingtonu veoma specifičan projekt: "Za mene, osobno, veoma je bitno da sam uspio spojiti različite kulture i ljude, da sam ovim dragim studentima ovdje otvorio neke prozore, horizonte. Naravno, čineći to, otvorio sam neke mogućnosti i za upoznavanje hrvatske kulture, hrvatske baštine i onoga što je prisutno tamo, ali nažalost, ovdje nije dovoljno poznato. Naravno, kad se radi o Držiću tu je veliko zadovoljstvo uraditi bilo što da se jedan tako veliki pisac nađe na američkim scenama."

Inače, sinoćnju manifestaciju organizirala je organizacija američkih Hrvata “Hrvatska kuća” uz sponzorstvo Veleposlnstva Republike Hrvatske i AMACA, kluba bivših studenata Zagrebačkog sveučilišta u Washingtonu. Na donatorskoj večeri nastupili su i studenti koji glume u Dundu, te su otpjevali i nekoliko hrvatskih napjeva.

XS
SM
MD
LG