Linkovi

Predsjedavajući sudac na suđenju Miloševiću dao ostavku (22/2/04) - 2004-02-22


Predsjedavajući sudac u slučaju Milošević dao je ostavku radi zdravstvenih poteškoća. "Odlazak suca Maya neće poremetiti rad Tribunala," istaknuo je predsjednik suda Meron.

Sudac haaškog Tribunala za ratne zločpine Richard George May, opisan od jednog svjedoka u Tribunalovim procesima kao "osoba rađena od ojačane platine", dao je ostavku na položaj suca, pravdajući je zdravstvenim razlozima. Sudac May, predsjedavajući sudskim Vijećem u slučaju Milošević, te ranije u slučaju Kordić i Čerkez, sudionik u procesu Plavšićevoj, Banoviću, Sikirici, optužnici logor Čelebići, te predsjedavajući Žalbenim vijećem u slučaju Aleksovski napušta Tribunal 31. svibnja, priopćeno je u nedjelju iz haaškog kaznenog suda.

"Suci i osoblje Tribunala nastavit će ispunjavati Tribunalovu povijesnu misiju čak i u odsutnosti suca Maya, uvjeren sam da njegov odlazak neće izazvati nikakvih poremećaja u Tribunalovim procesima, a vođenje procesa Miloševiću ostaje u sigurnim rukama sudskog Vijeća III," istaknuo je u priopćenju predsjednik haaškog Tribunala za ratne zločine sudac Theodor Meron. Predsjednik Tribunala očekuje skoro imenovanje Mayeve zamjene.

"Punih je šest godina ovaj britanski pravnik u radu Tribunala potvrđivao svoje," kazat će Theodor Meron, "kvalitete snage, plemenitosti, briljantnosti i iznad svega rijetke vrijednosti obavljenog rada." Sudac Richard May je svoju ostakvu opravdao novom bolešću radi koje mu je sve teže primjereno obavljati dužnosti u sudu. "Ostavku je dao u interesu Tribunala," istaknuo je Meron.

XS
SM
MD
LG