Linkovi

Masovne grobnice u Iraku (23/2/04) - 2004-02-22


Prije godinu dana, jedini zakon u Iraku bili su hirovi Saddama Husseina. Danas, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama surađuje s Iračkim upravnim vijećem na sastavljanju nacrta osnovnog zakona, koji će uključivati i povelju o pravima. Predsjednik George Walker Bush kazao je da Iračani "svakodnevno napreduju prema demokraciji".

"Irački građani ne trebaju više strahovati od diktatorove tajne policije, niti da će završiti u masovnoj grobnici. Sobe za mučenje su zatvorene. Uhvatili smo ili ubili 46 od ukupno 55 najviših dužnosnika bivšeg režima," kazao je predsjednik Bush.

O zločinima koje je Saddam Hussein počinio nad vlastitim građanima provodi se temeljita istraga. Otkako je njegov režim svrgnut u svibnju 2003, javljeno je da je otkriveno 275 masovnih grobnica. Do sredine siječnja 2004, istražitelji su potvrdili postojanje više od pedeset grobnica. U nekima od njih nalazi se nekoliko desetaka tijela, vezanih ruku i s rupama od metaka u zatiljku. Druge grobnice protežu se stotinama metara i sadržavaju tisuće tijela.

Među žrtvama ima Kurda, šiita i sunita, kao i Egipćana, Kuvajćana i Iranaca.

Settar Khahlaf, čuvar stoke, otkrio je istražiteljima iz organizacije Human Rights Watch postojanje grobnice u blizini Basre. Kako je rekao, u proljeće 1999. vidio je buldožer kako kopa tri jarka. Sljedeći dan vidio je kako iz nekoliko autobusa na tom istom mjestu izlazi osamdesetak do stotinu ljudi. Zarobljenici su dovedeni pred jarak i strijeljani. Njihova su tijela zatim buldožeri pokrili zemljom.

Sjedinjene Države, Ujedinjeni narodi, te organizacije Amnesty International i Human Rights Watch procjenjuju da je režim Saddama Husseina ubio stotine tisuća ljudi. U izvještaju američke Agencije za međunarodni razvoj kaže se: "Ukoliko te brojke budu potvrđene, radi se o zločinu protiv čovječnosti kojega nadilaze samo genocid u Ruandi 1994, Pol Potova polja smrti u Kambodži u sedamdesetim godinama i nacistički holokaust u drugom svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG