Linkovi

O obrani od terorizma, Washington 'sve sličniji vojnom logoru' (22/2/04) - 2004-02-22


New York Times piše o tome kako se “glavni grad Sjedinjenih Država postupno pretvara u vojni logor” – naravno, pod utjecajem sve oštrijih mjera sigurnosti, u obrani od terorizma.

Na krovovima brojnih ministarstava, na domak Bijele kuće, postavljeni su protu-zrakoplovni raketni bacači. Na niz mjesta u gradu mogu se vidjeti sprave kojima je zadatak detektirati opasne kemijske i biološke supstance. Postaje podzemne željeznice opskrbljene su novim kantama za smeće, koje su otporne na eksploziju podmetnute bombe. Smjer auto-ceste koja prolazi pokraj Pentagona “pomiče” se za nekoliko stotina metara, kako ministarstvo obrane ne bi bilo na domak automobila-bombi. Mnogi nacionalni spomenici, koji Washington čine jednim od glavnih turističkih centara Amerike, okruženi su betonskim barikadama.

“Grad postaje sve ružniji” – rekao je jedan od čelnih ljudi gradske vlade, koja je iz savezne blagajne u prošloj godini dobila 192 milijuna dolara za pooštrenje sigurnosnih mjera u gradu.

Dnevnik New York Times objavljuje i poduži članak o Teresi Heinz Kerry, supruzi senatora Johna Kerryja koji će – ako se ne dogodi neko veće iznenađenje – vjerojatno biti predsjednički kandidat Demokratske stranke, na izborima u studenom.

“U izbornom okršaju s Georgeom Bushom, Teresa Heinz Kerry može pomoći ali i odmoći. Kakav će bit njezin utjecaj na utrku, još se ne zna” – piše newyorški dnevnik.

Teresa Heinz Kerry je portugalskog podrijetla, rođena je u Mozambiku, školovana u Europi i u Južnoafričkoj Republici. Prijatelji Johna Kerryja inteligentnu i vrlo bogatu Teresu Heinz Kerry nazivaju “Kerryjevim tajnim oružjem”.

Kritičari je pak doživljavaju kao previše “otkačenu” strankinju, koja je sklona dugo pričati o alternativnoj medicini ili privatnim ljubavnim jadima. Zamjeraju joj da je – tipično europski – odveć direktna kada kritizira novinare ili protivnike svog supruga.

Republikanci su – piše New York Times – već izdvojili jednu, očito za njih, "pikantniju" izjava Terese Heinz Kerry, u kojoj ona hvali svog supruga uspoređujući ga s “starim vinom”. “Treba mu vremena da sazrije, ali kad se to dogodi, stvarno ima dobar ukus, i onda ga lijepo popijete” – rekla je jednom prilikom supruga senatora Kerryja.

XS
SM
MD
LG